Výkrik neviditeľného – zlo asistovanej reprodukcie

❚❚

Česká Republika 7. mája (HSP/Foto:TASR)

 

Sníval sa mi sen. Bol som asi na treťom, štvrtom poschodí modernej presklennej budovy a sedel za okrúhlym stolom nejakej kaviarni či reštaurácie. Okolo bol celkom hlasný ruch. Niektorí ľudia postávali v skupinách a bavili sa.

Rumunská polícia prehľadala bydliská zamestnancov istej súkromnej kliniky asistovanej reprodukcie, ktorí sú podozriví z ilegálneho obchodovania s ľudskými vajíčkami a ich predávania bezdetným izraelským párom za päťnásobnú cenu. Nový spôsob vytvárania ľudí prináša aj nový druh trestnej činnosti. Vaše dieťa sa narodí niekomu inému

Uličkou medzi stoly sa pretlačila akási žena s kočiarom. Zastavila predo mnou. Sklonila sa do kočiaru a vytiahla z neho úplne nahé dieťa, ktoré mi vložila do rúk. Opatrne som si ho položil hrudníkom na ľavú dlaň a pridržoval ho pravou rukou. Bolo drobné, nedonosené. Malo útle ručičky a červenú lesklú kožu. Pritiskol som si ho na prsia. Bábätko neuveriteľe hrialo, skoro horelo.

.

Potom zrazu scéna zmizla. Všetko okolo bolo rozmazané. Dieťa bolo preč, ale v ruke som držal sklenený valec s tučnými stenami, na oboch koncoch uzavretý svetlými plastovými krytmi. Bol plný akejsi zakalenej tekutiny. Vzal som valec do dlaní a cítil, ako z neho sálá teplo. Ako keby som držal v dlaniach tlčúce srdce, blesklo mi hlavou. A ktosi za mnou povedal: “To dieťa je vo vnútri.”

S úľakom som sa prebudil. Pred očami sa mi znovu objavila scéna červeného detského telíčka a vybavil sa mi pocit tepla v dlaniach…a znova ma prepadla ľútosť.

.

V posledných dňoch a týždňoch často premýšľam nad otázkami asistovanej reprodukcie a liečby neplodnosti. Veľmi ma trápi, koľko katolických párov chodí (niekedy so súhlasom či na doporučenie kňazov) na umelé oplodnenie. Trápi ma to kvôli deťom, ktoré sú počaté v laboratóriách. Aj kvôli tomu, že mnoho ľudí je bez väčších zábran ochotných manželský sexuálny akt, ktorý sa má stať prameňom života, nahradiť masturbáciou na povel, odberom vajíčka a jeho oplodnením vybranou spermiou pomocou miniatúrnej ihly…

Pred niekoľkými mesiacmi mi volal jeden môj kamarát, mladý kňaz. Pýtal sa ma, či existuje nejaký text obradu pre pochovanie embryí. Keď som sa ho opýtal, ako to myslí, odpovedal, že musí riešiť nasledujúcu situáciu:

Jedni manželia boli pred niekoľkými rokmi na umelom oplodnení. Vzniklo pri ňom niekoľko embryí, z nich niektoré boli prenesené do maternice matky, ale ostatné boli zmrazené. Manželom sa narodilo dieťa, ale kvôli zdravotným komplikáciám museli na nejaký čas odložiť počatie ďalších potomkov. Medzitým sa ale zmenila situácia celej rodiny. Žena konvertovala do katolíckej cirkvi. Vďaka tomu, si uvedomovala, že sa v jej živote stalo niečo veľmi zlého. V mrazničke v nemocnici má niekoľko detí, ale s manželom nemajú odvahu a silu prijať ďalší prírastok do rodiny.

.

Po rokoch ťažkých výčitiek sa nakoniec s manželom obrátili na kliniku reprodukčnej medicíny so žiadosťou, aby im zmrazené embrya vydala, aby ich mohli pochovať. A zajtra, ukončil môj kamarát kňaz svoj popis nasledujúcej situácie, si idú embryá vyzdvihnúť. Zároveň ho ako svojho farára poposili, či by sa toho neformálneho pohrebu nezúčastnil.

Pýtal sa ma na niektoré podrobnosti ktoré sa týkali etiky. Tá situácia, povedal som mu, sa podľa mňa podobá eutanázii – odpojenia od prístrojov. Tie embryá sú zmrazené – niektoré z nich sú už možno mŕtve, ale my nedokážeme spoľahlivo určiť, ktoré. Pokiaľ sa vytiahnu z kvapalného dusíka, pri pokojovej teplote zomrú niektoré behom rýchleho rozmrazovania, iné takmer určite počas niekoľkých málo hodín potom. Zmrazené by možno mohli prežiť možno aj niekoľko desaťročí…Ibaže nemajú nikoho, kto by ich prijal za svoje deti.

Čo pre nich môžeme urobiť? Určite sa za ne modliť, zveriť ich do Božej náruče. Aj ich rodičov, ktorí sa takto rozhodli, musíme odovzdať Božiemu milosrdenstvu…Tá situácia sa nedá zvrátiť. Všetky riešenia sú nejakým spôsobom zlé…

Položil som telefón so slzami v očiach. Kam až sme sa to dostali, pýtal som sa. Čo je to za divný svet, v ktorom žijeme? Prečo budujeme ľadové koncentráky, do ktorých zatvárame celé mestá bez budúcnosti? Prečo máme mrazničky plné detí, ktoré sa nikdy nemôžu narodiť?

Kto bude ich otcom, keď nemajú žiadneho?

.

Vtedy som sa rozhodol, že urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby som pomohol ľuďom pochopiť, aké zlo je asistovaná reprodukcia, aj keď priamo nevedie k usmrteniu detí. Ak sa stanem kňazom, budem sa snažiť podporovať lekárov, ktorý budú manželom pomáhať v ich neplodnosti prostriedkami, ktoré im umožnia počať dieťa pri jedinečnom a nenahraditeľnom vyjadrení ich manželskej lásky.

Karel Skočovský

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

06:43

Severná Kórea po prvýkrát zverejnila zábery svojho zariadenia na obohacovanie uránu, na ktorých je vidieť, ako si ho vodca krajiny Kim Čong-un prezerá. Severokórejský líder vyzval na výstavbu ďalších centrifúg, ktoré posilnia jadrový arzenál krajiny.

06:41

Technologický magnát Elon Musk prirovnal austrálsku vládu k “fašistom” v súvislosti s navrhovanou legislatívou, ktorá má ukladať pokuty spoločnostiam vlastniacim sociálne médiá za to, že nezastavili šírenie dezinformácií. 

06:40

Bývalý americký prezident a nominant republikánov na post prezidenta Donald Trump vylúčil ďalšiu debatu so svojou demokratickou rivalkou Kamalou Harrisovou pred novembrovými voľbami.

06:37

Vnučka talianskeho vojnového diktátora Benita Mussoliniho vyhlásila, že opúšťa stranu Bratia Talianska premiérky Giorgie Meloniovej, pretože považuje tento politický subjekt za príliš pravicový. Rozhodla sa tak po tom, ako nedávno vyjadrila nesúhlas s postojom FdI k právam menšín.

06:35

V Drážďanoch v spolkovej krajine Sasko na východe Nemecka sa začala demolácia časti mosta Carolabrücke, ktorá sa zrútila do rieky Labe. 

06:33

Senegalský prezident Bassirou Diomaye Faye rozpustil parlament kontrolovaný opozíciou a stanovil dátum nových parlamentných volieb na 17. novembra. 

06:29

Sudca dohliadajúci na prípad zasahovania do prezidentských volieb v americkom štáte Georgia v roku 2020 zamietol dve obvinenia proti republikánskemu prezidentskému kandidátovi Donaldovi Trumpovi a jedno ďalšie proti spojencom bývalého prezidenta.

Včera 20:24

Dve nemecké environmentálne organizácie vo štvrtok podali na Ústavný súd v Karlsruhe sťažnosť na vládnu politiku v oblasti klímy.

Včera 20:09

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok stretol s hlavným prokurátorom Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karimom Khanom. Rokovali o tom, ako vymôcť medzinárodné zatykače ICC na ruských predstaviteľov pre vojnové zločiny na Ukrajine.

Včera 20:08

Ceny ropy vo štvrtok vzrástli o viac ako 2 % po tom, ako sa Mexickým zálivom prehnal hurikán Francine, ktorý narušil ťažbu, predtým ako sa dostal na pevninu v Louisiane.

Včera 19:38

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa možno stane predsedom Mníchovskej bezpečnostnej konferencie (MSC). Uviedla to vo štvrtok tlačová agentúru DPA s odvolaním sa na viaceré zdroje.

Včera 19:38

Predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) považujú zníženie úrokových sadzieb v októbri za nepravdepodobné, s výnimkou výrazného zhoršenia vyhliadok na hospodársky rast eurozóny. Uviedli to tri zdroje, ktoré nechceli byť menované.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali