V Sýrii pokračuje ofenzíva vládnej armády a jej spojencov

❚❚

Rakka 13. júna 2016 (HSP/Foto:TASR,rusvesna)

 

Agentúra AlMasdar včera uviedla, že sýrska vládna armáda pokračuje v útokoch na Rakku. Boje sú tvrdé, aktívne zasahuje ruské a sýrske letectvo. Boje momentálne prebiehajú pri leteckej základni Tabka, ktorú sa snažia teroristi silou mocou udržať. O ofenzíve sýrskych vládnych jednotiek informovali aj Rusi, záujemci o správu z ruských zdrojov sa môžu pozrieť tu.

Na archívnej snímke tank T - 72. Foto: Milan Kapusta
Na archívnej snímke tank T – 72. Foto: Milan Kapusta

Oficiálne zdroje sýrskej vládnej armády informujú, že v provincii Rakka Rusi a Sýrčania svojími leteckými údermi umožnili armáde pokračovať v útoku na strategické oblasti Sfainech a Tabku.

.

Video k článku si môžete pozrieť tu:

Nové informácie priniesol aj Timur, rodák z Donbasu, ktorý bojuje v kurdských oddieloch a udržiava kontakty medzi Kurdmi, Sýrčanmi a Rusmi. Timurové informácie sa na ruskom serveri objavili dnes ráno, sú o niekoľko hodín čerstvejšie ako informácie v článku, zverejnené AlMasdarom. Informácie zverejnené Timurom si môžete pozrieť tu.

.
Na snímke Timur Foto: rusvesna
Na snímke Timur Foto: rusvesna

Podľa Timura v provincii Aleppo sa teroristi snažia vylepšiť ochranu svojich pozícií, budujú mínové polia a vykonávajú prieskum pozícií sýrskych vládnych vojsk. Podľa informácií sýrskej rozviedky teroristi majú k dispozícii dva oddiely poľného delostrelectva.

Kurdské jednotky sa zaktivizovali v oblasti Mareaa – Cherbol, kde vyvíjajú tlak na teroristov. Rusi priviezli do Sýrie humanitárnu pomoc, ktorá sa rozdávala v Aleppe v oblasti Garutija.

Teroristi z an-Nusry obstreľovali pozície vládnych vojsk v aleppských štvrtiach Šejch Maksud, Meidan, El-Hamadija, Chandrat a pri letisku.

V provincii Rakka teroristi takisto opevňujú svoje pozície, sýrske vládne jednotky oslobodili lokality Chaled el Chidžan a Delifar a blokujú teroristov v lokalitách Šejch Jachka a Saidija. Vládne vojská sa pripravujú na útok voči Umm-Tamach a Kebir. V oblasti Badijach vládne vojská zničili bezpilotné lietadlo teroristov ISIL, v provincii Hama zničili vládne vojská pri Tabarech el-Dibezh viac ako 20 teroristov.

V provincii Homs pri nástupe vládnych vojsk teroristi utrpeli vysoké straty a ustúpili smerom k Vadí Tanijet -Arak. Časť teroristov provincii Homs kvôli drvivým útokom sýrskej vládnej armády a ruského letectva súhlasí so začatím rozhovorov o prímerí a sú ochotní zastaviť bojové operácie. Rusi už do oblasti doviezli 1,5 tony humanitárneho materiálu.

.

Podľa sýrskych a ruských bezpečnostných služieb začínajú mať teroristi problémy s morálkou svojích členov, najmä tých, ktorí pochádzajú zo západnej Európy. Rusi monitorujú telefonáty na veľvyslanectvá v Turecku a Jordánsku, v ktorých kontaktujú teroristi diplomatov krajín z ktorých pochádzajú,s cieľom vrátiť sa domov. Pobyt v luxusnom väzení s aureolou bojovníka je pre teroristov určite lepšie ako zahynúť v sýrskej alebo irackej púšti.

Zložitá situácia je v provincii Latakija, kde an-Nusra, masívne podporovaná USA pokračuje v bojových aktivitách. Delostrelecké útoky sýrskej armády a útoky ruského letectva však pomohli vytlačiť teroristov z viacerých strategických výšin a sýrska vládna armáda upevnila svoje pozície pri hraniciach s Tureckom.

V provincii východná Guta prebiehajú v oblasti mesta Djisrin tvrdé boje medzi jednotkami Hizballáhu a teroristami. V oblasti Dumeir stratil ISIL 5 ozbrojených automobilov a 20 mužov.
Branislav Krasnovský

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:11

Prokuratúra Jamalskoneneckého autonómneho okruhu (JNAO) na krajnom severe európskej časti Ruska nariadila obnoviť vyšetrovanie okolností smrti opozičného politika Alexeja Navaľného. Na svojom konte na sociálnych sieťach to oznámil Navaľného blízky spolupracovník Ivan Ždanov.

17:11

Ukrajinský minister strategického priemyslu Olexandr Kamyšin, ktorý zodpovedá za domácu zbrojnú výrobu, minister spravodlivosti Denys Maľuska a minister životného prostredia Ruslan Strilec podali v utorok demisiu, oznámil predseda parlamentu Ruslan Stefančuk.

17:10

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok označil rozhodnutie britskej vlády pozastaviť vývoz niektorých zbraní za “hanebné”.

17:04

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva skúma zákon, ktorý na Ukrajine umožní zákaz pôsobenia pravoslávnej cirkvi spojenej s Ruskom. Podľa OSN totiž tento zákon vyvoláva vážne obavy týkajúce sa slobody náboženského vyznania.

16:13

Slovenský miešaný pár Kristína Vozárová a Martin Strehársky zvíťazil v utorkovom zápase D-skupiny kategórie BC4 na PH v Paríži nad tímom Španielska 6:2. O 18.50 h ho čakal súboj s Thajskom.

15:43

Vláda by mala prijať daňový mix na financovanie samospráv, ktorý by umožnil zachovať súčasnú výšku daňového bonusu na dieťa aj v roku 2025. Do tohto daňového mixu by boli zahrnuté dane z príjmu fyzických osôb a časť dane z príjmov právnických osôb. V utorok to na tlačovej konferencii navrhol poslanec opozičného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Jozef Hajko.

15:23

Platy v štátnej a vo verejnej správe sa v roku 2024 nebudú valorizovať. Informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR po utorkovom 3. kole kolektívneho vyjednávania k vyšším kolektívnym zmluvám so zástupcami štátu a Konfederácie odborového zväzu (KOZ) SR. Vláda ponúkla na rok 2025 odmenu pre každého zamestnanca vo výške 600 eur a zvýšenie platových taríf pre zamestnancov verejnej správy v roku 2026 o 2 %. Odborári požadovali valorizáciu platov od septembra 2024 o 10 % a od januára 2025 o ďalších 10 %.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Vlak odchádza zo stanice Wehrheim pri Frankfurte v Nemecku v hmlisté ráno

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Milan Šupa

Peter Lipták

René Pavlík

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali