Düsseldorf 18. februára 2016 (HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)
“Počet moslimských študentov sa zvýšil a kvalita konvenčného bravčového mäsa je diskutabilná”
Niektoré jedálne sa zriekli bravčového mäsa úplne, v iných dopyt po ňom rýchlo klesá. “V nadchádzajúcich rokoch bravčové mäso pomaly zmizne z plánov ponuky v škôlkach a školách,” vraví Ulrike Arensová-Azevedová, viceprezidentka Nemeckej spoločnosti pre výživu (DGE). Dôvody sú jasné: náboženské zákazy (vplyvom islamu) a moderné výživové normy.
Okolo 4000 celodenných škôl v spolkovej krajine Severné Rýnsko-Vestfálsko je toho dôkazom: “Platí to najmä pre Porúrie, kde je stále viac a viac moslimských detí,” potvdzuje Ursula Tenfeldová-Weberová, riaditeľka siete školských jedální v Düsseldorfe.
Čo sa týka moderných stravovacích štandardov, DGE odporučila škôlkam a školám maximálne dva mäsité pokrmy na obed týždenne, čím sa myslia aj iné druhy mäsa. Podľa jej prieskumu dokonca sa už 80 % jedální drží moslimských stravovacích predpisov.
“Podiel bravčového mäsa je v posledných rokoch čím ďalej tým menší,” konštatuje Rolf Hoppe, predseda združenia Berliner Schulcaterer. “Počet moslimských študentov sa zvýšil a kvalita konvenčného bravčového mäsa je diskutabilná,” vysvetľuje. Jeho vlastná cateringová spoločnosť Luna dokonca prehlasuje, že “moslimskí študenti si môžu byť istí, že ich výrobky vôbec neobsahujú bravčové mäso”.
Nemecký spolkový minister pre výživu a pôdohospodárstvo Christian Schmidt hovorí, že jedlo v školských jedálňach je príliš jednostranné, pokiaľ ide o mäso a vyprážané výrobky, a treba ho nahrádzať väčším množstvom ovocia a zeleniny, ale to neznamená, že by malo úplne vymiznúť: “To sa nemôže stať, aby sme jednoducho zakázali bravčové mäso, ktoré je súčasťou našej stravy a potravinovej kultúry rôznych jedálych režimov.” Myslí si tiež, že “kreativita v spojení s kultúrnymi stravovacími návykmi by mala viesť k väčšej pestrosti v strave a nie k menšej”.