Ukrajina sama seba zahnala do energetickej pasce. Prezident navrhuje vyhlásiť mimoriadny stav

❚❚

Kyjev 9. decembra 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Mykhailo Markiv,Pool)

 

Kovbojka s energetickou blokádou Krymu sa neuveriteľne zamotala. Ukrajinskí analytici hovoria, že sa situácia otočila o 180 stupňov a predovšetkým Ukrajina má obrovské problémy s dodávkami elektrickej energie: bez elektriny je celý juh krajiny

Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko
Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko

Prezident Petro Porošenko navrhol, aby vláda vyhlásila mimoriadny stav a rýchlo podnikla účinné opatrenia a obnovila dodávky elektriny na juhu krajiny. Priznal, že kvôli špekuláciám skupiny krymských Tatárov, Pravého sektora a ďalších radikálov, ktorí sa snažia organizovať blokádu Krymu, sa samotná Ukrajina ocitla v tejto blokáde.

.

Radikáli v snahe odpojiť Krym od dodávok elektrickej energie, vyhodili do povetria 4 stožiare diaľkového elektrického vedenia a nedovoľujú ho opraviť už viac ako 2 týždne. Tento havarijný stav však zapríčinil, že bez dodávok elektriny zostal aj celý juh krajiny – takmer celé dve oblasti. Prezident trvá na tom, že diaľkové vedenie elektriny predsa treba opraviť, inak sa nedajú zabezpečiť dodávky pre juh Ukrajiny. Vláda podporila tento návrh prezidenta.

„Myslím si, že sa nám podarí opraviť jednu vetvu diaľkového vedenia a aspoň v havarijnom režime dokážeme dodávať elektrickú energiu na juh krajiny. Momentálne rokujeme s krymskými Tatármi, aby opravárom umožnili opraviť stožiare a diaľkové vedenie,“ zdôraznil prezident Petro Porošenko. Ani samotný prezident však nevie, ako dopadnú rokovania so skupinou, ktorá organizuje blokádu Krymu. Je však jasné, že ak blokádnici dovolia začať rekonštrukčné práce, dovolia opraviť iba jednu vetvu diaľkového vedenia zo štyroch, čím sa podarí obnoviť dodávky iba na území Ukrajiny.

.

Petro Porošenko sa už prikláňa k tomu, že by bolo potrebné obnoviť dodávky elektriny aj na Krym. Niektoré ukrajinské, ale hlavne krymské médiá, prízvukujú, že už je neskoro: Ukrajina vlastnými rukami pretrháva aj posledné nite, ktoré ju spájajú s Krymom. Energetickou blokádou docielila iba jedno: Krym sa v zrýchlenom režime napája na ruský energetický systém a úplne sa odpojí od ukrajinského. Od 20. decembra polostrov fakticky nebude závislý na dodávkach elektriny z Ukrajiny a od mája budúceho roka definitívne presedlá na iného koňa – úplne sa napojí na ruský energetický systém.

Niektorí ukrajinskí analytici smutne konštatujú, že potom bude mať Kyjev obrovské problémy s prebytkom elektriny: nevyhne sa obrovským stratám, pretože stratí aj posledného odberateľa.

Eugen Rusnák

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:57

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu vyhlásila, že bolo ťažké presvedčiť členské štáty, aby do kolégia komisárov nominovali viac žien. Nízky počet ženských kandidátok odsúdila.

13:56

Ukrajina potrebuje “novú energiu”, vyhlásil v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v súvislosti s rozsiahlou reštrukturalizáciou vlády.

13:56

Konžská demokratická republika (KDR) očakáva prvú dodávku vakcín proti vírusovej infekcii opičích kiahní (mpox) vo štvrtok a ďalšiu v sobotu. V stredu o tom informoval vedúci tímu pre zvládanie pandémie opičích kiahní v krajine Cris Kacita.

13:55

Rusko sa zameralo pri svojom útoku na ukrajinské mesto Poltava na vojakov a zahraničných vojenských inštruktorov, ktorí boli zapojení do útokov na civilné ciele v Rusku. Uviedlo to v stredu ruské ministerstvo obrany.

13:54

Producenti ropy z aliancie OPEC+ rokujú o odložení plánovaného zvýšenia ťažby na budúci mesiac, keďže ceny ropy klesajú a dosiahli už najnižšiu úroveň za deväť mesiacov. Uviedli to tri zdroje zo skupiny, ktorú tvorí Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci na čele s Ruskom.

13:31

Slovenskí reprezentanti v boccii Tomáš Král, Róbert Mezík a Eliška Jankechová vypadli na PH v Paríži vo štvrťfinále kategórie BC1/BC2. V boji o postup do popoludňajšieho semifinále podľahli v stredu Kórejskej republike 4:8. V základnej skupine predtým zdolali tím Thajska 9:2 a Brazíliu 6:5.

13:19

Modernizačný investičný dlh vo vodárenskej infraštruktúre Slovenska dosiahol približne 10 miliárd eur. Uviedol to predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Ľubomír Andrassy po stredajšom rokovaní vlády, ktorá schválila uznesenie k výsledku kontroly vo vybraných vodárenských spoločnostiach vykonanej NKÚ SR za obdobie 2021 až 2023. Vláda podľa neho chce, aby vodárne mohli vlastniť len obce, mestá alebo štát. Zmenu legislatívy má podľa uznesenia kabinetu pripraviť minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

13:19

Ruský producent plynu Gazprom v stredu oznámil, že dodá do Európy 42,3 milióna metrov kubických (m3) plynu cez čerpaciu stanicu Sudža v Kurskej oblasti a Ukrajinu.

13:19

Minister hospodárstva spolkovej krajiny Dolné Sasko Olaf Lies považuje za správne, že skupina Volkswagen sa napriek súčasným problémom stále zameriava na rozvoj elektromobility.

Volkswagen
Logo nemeckej automobilky Volkswagen na centrále v meste Wolfsburg v spolkovej krajine Dolné Sasko na severozápade Nemecka v stredu 4. septembra 2024
13:17

Výrobné ceny v eurozóne aj celej Európskej únii (EÚ) sa v júli 2024 v porovnaní s júnom zvýšili. Prispel k tomu najmä rast cien energií. V medziročnom porovnaní však ceny výrobcov v oboch blokoch klesli.

13:16

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu dostala záverečnú správu strategického dialógu o budúcnosti poľnohospodárstva Európskej únie (EÚ), ktorú jej odovzdal predseda pracovnej skupiny profesor Peter Strohschneider.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke parajazdkyňa Lucia Vladovičová suťaží v paradrezúre na XVII. paralympijských hrách 2024 v Paríži

Autor: TASR/SPV/Roman Benický

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali