Trump zrejme disponuje informáciou, že tajné služby nedokážu poskytnúť dôkaz o ruskej manipulácii volieb v USA

❚❚

Washington 03. januára 2017 (HSP/DWN/politikus/Foto:TASR/AP-Evan Vucci) AKTUALIZOVANÉ

 

Trump: Neexistuje žiadny dôkaz o vplyve ruských hackerov na americké voľby

Novozvolený americký prezident Donald Trump
Novozvolený americký prezident Donald Trump

“O vplyve ruských hackerov na výsledok volieb neboli predložené žiadne dôkazy. Je nezodpovedné vyvodzovať závery pred oficiálnou správou tajných služieb”, povedal Trumpov hovorca Sean Spicer v pondelok v americkej televízii. Podľa slov Donalda Trumpa, Barack Obama v otázke obviňovania ruských hackerov z kybernetických útokov voči USA jednoznačne nehovorí pravdu. “Bližšie informácie sa dozviete v utorok alebo v stredu”, informoval novozvolený americký prezident Donald Trump. Potvrdil, že v utorok, alebo v stredu sa vyjadrí aj k obvineniam americkej rozviedky na adresu Ruska. Nový prezident bude mať správu, akonáhle bude dokončená v priebehu týždňa. Táto správa bola napísaná, okrem iného zo strany CIA, ktorá priniesla špekulácie o ruských hackerov.

.

Kvôli podozreniu zo zapojenia ruskej prezidentskej administratívy úradujúci americký prezident Barack Obama nariadil vyhnanie 35 ruských diplomatov. Podľa spravodajských zdrojov bola terčom útokov neúspešná demokratická kandidátka Hillary Clintonová a cieľom ruských hackerov bola podpora víťaza volieb Trumpa. Dôkazy o tomto vyjadrení však doteraz neboli tajnými službami predložené.

Americký prezident Barack Obama uložil sankcie proti Rusku. Ruský prezident Vladimir Putin sa prekvapivo k novým sankciám nevyjadril.

.

Časť amerických politikov v Kongrese sa však už teraz obáva, že Donald Trump sa pokúsi zrušiť protiruské sankcie a zmení vzťahy medzi Ruskom a USA. V kongrese časť amerických poslancov v čele s McCainom už teraz hystericky bije na poplach a tvrdí, že budú tvrdo odporovať snahám Donalda Trumpa zrušiť sankcie voči Rusku, prípadne postaviť vzájomné rusko-americké vzťahy na diametrálne odlišnú úroveň.

“My v Kongrese nie sme presvedčení, že prijaté kroky na zdržiavanie Ruska sú dostačujúce. Aj naďalej budeme proti Rusku rozhodne vystupovať. Rusko musí zaplatiť za svoje útoky vysokú cenu, sankcie sa musia ešte zosilniť”, informoval ďalší z rusofóbnych členov Kongresu, Adam Schiff.

Americkí právnici z tábora Donalda Trumpa však jednoznačne tvrdia, že posledné sankcie, ktoré prijal Barack Obama, najslabší prezident v histórii USA, boli prijaté bez súhlasu Kongresu. A rovnako ich môže bez súhlasu Kongresu ukončiť aj Donald Trump a veľmi pravdepodobne tak aj urobí.

Hlavným súperom pre Donalda Trumpa je Čína. Rusko sleduje svoje záujmy v Európe, Sýrii a na Ukrajine. Vzájomná komunikácia a zlepšenie vzťahov musí začať tým, že obe strany sa budú snažiť dosiahnuť kompromis. Rokovania s USA budú určite náročné, pretože Rusko a Čínu spájajú mnohé plány a strategické ciele.

Ako sa rozhovory medzi Donaldom Trumpom a Vladimírom Putinom skončia, je ešte priskoro definovať. Základné problémy sú však určené – Ukrajina, Sýria, východná Ázia, Európa. USA majú množstvo vnútorných problémov, ktoré zapríčiňujú že ich postavenie nie je pevné a nemajú už dostatok síl riešiť všetky problémy naraz, musia ich riešiť postupne. V ich domácom americkom prostredí dozrieva konflikt medzi národnými a patriotickými elitami a transatlantickými korporáciami, tento konflikt zväzuje USA ruky.

.

Ak má USA v ďalšom geopolitickom zápase uspieť, musí upevniť v prvom rade svoje ekonomické zázemie a toto je aj hlavný problém, na ktorý sa chce Donald Trump sústrediť.

Obama odíde z najvyššieho úradu v krajine 10. januára. Vo svojom poslednom prejave v úlohe prezidenta USA sa chce poďakovať za podporu a dôveru, napísal odchádzajúci prezident v e-maile v pondelok. Aj prvý americký prezident George Washington napísal na rozlúčku reč v roku 1796, píše sa v e-maili. Svoj posledný prezidentský prejav chce Obama uskutočniť v jeho domovskom Chicagu.

„To mi dáva príležitosť na poďakovanie svojim priaznivcom za túto úžasnú cestu a spôsob, ako oceniť, ako sme zmenili krajinu počas posledných ôsmich rokov k lepšiemu,“ povedal Obama. Zároveň dodal, že by chcel vyjadriť jednu alebo dve myšlienky, “kam by sme všetci mali smerovať”.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:28

Britsko-amerického influencera Andrewa Tatea a jeho brata Tristana opäť zadržali v Rumunsku, kde sú okrem iného obvinení z obchodovania s ľuďmi, znásilnenia a založenia zločineckej skupiny.

20:27

Polícia v ruskom meste Petrohrad zadržala izraelsko-kanadského automobilového pretekára, ktorý je v Spojených štátoch stíhaný pre podozrenia z miliónového podvodu na investoroch. V stredu o tom informoval petrohradský súd.

20:15

Ruská tenistka Anastasia Potapovová suverénne postúpila do semifinále dvojhry na turnaji WTA 250 v americkom Clevelande. Piata nasadená hráčka si vo štvrťfinále poradila Rumunkou Anou Bogdanovou hladko 6:2, 6:1.

20:03

Poľský prezident Andzej Duda a indický premiér Naréndra Módí vo štvrtok na stretnutí v paláci Belweder vo Varšave rokovali o ruskej vojne na Ukrajine a jej dôsledkoch pre celý svet, uviedla kancelária poľského prezidenta. Témou rokovania bola aj bilaterálna spolupráca Poľska a Indie.

20:00

Venezuelský najvyšší súd, ktorý je podľa pozorovateľov oddaný tamojšej vláde, vo štvrtok potvrdil víťazstvo úradujúcej hlavy štátu Nicolása Madura v sporných prezidentských voľbách. Opozícia ich považuje za zmanipulované a za víťaza označuje svojho kandidáta Edmunda Gonzáleza Urrutiu.

19:58

Bangladéšska dočasná vláda vo štvrtok zrušila diplomatický pas bývalej premiérke Hasíne Vadžídovej, ktorá začiatkom augusta podala demisiu a utiekla z krajiny po násilných protestoch. Tamojšie ministerstvo vnútra zrušilo aj pasy bývalých ministrov jej vlády a bývalých poslancov, ktorí už nie sú vo svojich funkciách.

19:50

Pred dublinský súd sa vo štvrtok postavil 61-ročný muž zadržaný v súvislosti s bombovým útokom Írskej republikánskej armády (IRA), pri ktorom v roku 1982 zahynuli traja severoírski policajti.

18:24

Cesta II/536 v Spišskej Novej Vsi pri Embracu je kvôli dokumentovaniu dopravnej nehody momentálne úplne uzavretá. Košická krajská polícia na sociálnej sieti informuje, že dopravu odkláňa v obci Odorín na Markušovce. “Zvýšte opatrnosť a rešpektujte pokyny policajtov na mieste,” doplnila.

18:07

Do Británie prišlo na lodiach cez Lamanšský prieliv v prvej polovici roka 2024 rekordné množstvo migrantov. Avšak počet prisťahovalcov z oblasti zdravotníctva a študentov klesol, ukázali vo štvrtok oficiálne údaje Spojeného kráľovstva.

18:02

Ukrajinské sily zaútočili vo štvrtok v prístave Kavkaz v ruskom Krasnodarskom kraji na železničný trajekt určený na prevoz palivových cisterien. Na mieste vypukol požiar.

17:53

Rusko a Čína sa dohodli na posilnení spolupráce v oblasti prieskumu, ťažby, spracovania a prepravy ropy a iných nerastných surovín, ako aj na prehĺbení partnerstva v oblasti jadrovej energie, uviedli vo štvrtok v spoločnom komuniké ruský premiér Michail Mišustin a čínsky predseda vlády Li Čchiang.

17:46

Očakáva sa, že predseda Novej flámskej aliancie (N-VA) Bart De Wever vo štvrtok večer kráľovi Filipovi predloží správu o pokroku pri zostavovaní novej koaličnej federálnej vlády. Krátko popoludní však ešte nebolo isté, či bude mať pre kráľa pozitívne správy.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia v nafukovacích kolesách sa plavia po chladnej rieke Comal, keď teploty v južnom Texase extrémne hodnoty

Autor: TASR/AP-Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Peter Lipták

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali