Trudeau oznámil Obamovi, že Kanada sa stiahne z bojovej misie proti IS

❚❚

Washington/Toronto 21. októbra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP)

 

Justin Trudeau prisľúbil krajine skutočné zmeny s tým, že bude premiérom všetkých Kanaďanov

Americký prezident Barack Obama zatelefonoval v utorok popoludní nastávajúcemu kanadskému premiérovi Justinovi Trudeauovi a zablahoželal mu k víťazstvu jeho Liberálnej strany Kanady v pondelňajších voľbách. Oznámil to dnes Biely dom. Trudeau informoval Obamu, že Kanada sa stiahne z misie koaličných krajín, ktoré bombardujú ciele Islamského štátu, ale bude ďalej poskytovať humanitárnu pomoc a výcvik.

.
Na snímke líder liberálov Justin Trudeau
Na snímke líder liberálov Justin Trudeau

Trudeau totiž v predvolebnej kampani sľúbil, že Kanadu stiahne z boja koaličných krajín proti IS, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

Biely dom už skôr vyjadril nádej, že nová kanadská vláda bude pokračovať v podpore koalície vedenej Spojenými štátmi, ktorá v Sýrii a Iraku bojuje proti militantom z IS.

.

“Chápe môj záväzok, ktorý som dal, že ukončím bojovú misiu Kanady,” povedal novinárom Trudeau po telefonáte s Obamom.

Obama a Trudeau sa telefonicky rozprávali aj o nedávno dosiahnutej dohode o Transpacifickom obchodnom partnerstve (TPP) a spoločnej práci na uzavretí “ambicióznej” klimatickej dohody koncom tohto roka v Paríži.

Biely dom vydal po telefonáte vyhlásenie, podľa ktorého sú obaja lídri “odhodlaní posilňovať spoločné úsilie krajín pri podpore obchodu, v boji proti terorizmu a v zmierňovaní klimatických zmien”.

Obama ma “tiež podpichoval, že nemám sivé vlasy, ale dodal, že čoskoro ich už zrejme budem mať”, povedal 43-ročný tmavovlasý Trudeau neskôr na tlačovej konferencii.

Vysoký a pestovaný Trudeau je bývalý učiteľ a od roku 2008 člen kanadského parlamentu. Stáva sa druhým najmladším premiérom v kanadskej histórii a prirovnávajú ho práve k Obamovi.

.

“Zmení sa celá atmosféra americko-kanadských vzťahov. Filozoficky sú si Obama a Trudeau oveľa bližší,” uviedol pre agentúru AP Robert Bothwell, profesor Univerzity v Toronte. “Kanada sa vráti k mnohostrannosti, znova bude silno podporovať Organizáciu Spojených národov (OSN),” dodal profesor.

Kanaďania hlasovali za ráznu zmenu vo vedení krajiny po takmer desiatich rokoch konzervatívnej vlády premiéra Stephena Harpera, keď vo voľbách jasne zvíťazila opozičná Liberálna strana Kanady.

Trudeau prisľúbil krajine “skutočné zmeny” s tým, že bude “premiérom všetkých Kanaďanov”. Poďakoval sa svojim voličom, no aj odchádzajúcemu premiérovi Harperovi za jeho prácu, ktorý po zdrvujúcej porážke v pondelňajších parlamentných voľbách odstúpil z postu lídra svojej Konzervatívnej strany Kanady.

Trudeau Kanaďanom oznámil, že svoj kabinet predstaví 4. novembra.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:11

Dolná komora holandského parlamentu požaduje od vlády, aby urobila viac pre obmedzenie počtu migrantov, ktorí prichádzajú za prácou do Holandska z mimoeurópskych štátov cez iné krajiny Európskej únie.

16:57

Útoky na stovky škôl v Česku aj na Slovensku prostredníctvom výhražných e-mailov s oznámením, že je v nich umiestnená výbušnina, sú podľa českého ministra vnútra Víta Rakušana zamerané na vnášanie strachu do spoločnosti. Polícia podľa jeho slov pracuje s viacerými vyšetrovacími verziami. Situáciou sa v stredu zaoberala česká vláda.

16:55

Spoločnosť Chemes po vyhlásení konkurzu pokračuje v plnohodnotných dodávkach tepla a teplej úžitkovej vody do mesta Humenné. Zároveň zabezpečuje dodávku energií aj partnerom v priemyselnom parku Chemes.

16:48

V rámci letnej kontrolnej akcie “Horúce leto 3” zrealizovala finančná správa doteraz takmer 1950 kontrol. Z výsledkov vyplýva, že približne 41 % prevádzok si neplní povinnosť vydávať pokladničné doklady. Daniari od začiatku akcie udelili pokuty vo výške 224.300 eur. Informoval o tom v stredu hovorca FS Daniel Súkup.

16:48

Protimonopolný úrad (PMÚ) SR schválil koncentráciu spočívajúcu v získaní kontroly podnikateľa Víťazoslava Morica nad spoločnosťami ŽOS Vrútky, ŽOS-EKO, ŽOS-MEDIKA a ŽOS TRADING. PMÚ o tom informoval v stredu.

16:44

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v súvislosti s možnou dodávkou amerických rakiet dlhého doletu na Ukrajinu varoval USA, že nemajú brať “červené čiary” Ruska v oblasti bezpečnosti na ľahkú váhu a robiť si z nich žarty.

16:29

Desať hasičských áut a 70 hasičov nasadili v stredu na likvidáciu požiaru výškovej obytnej budovy vo štvrti Catford ležiacej na juhovýchode Londýna.

16:02

Podpredseda srbskej vlády Aleksandar Vulin v stredu na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vo Vladivostoku vyhlásil, že Srbsko je spojencom Ruska a nikdy nevstúpi do NATO.

Vulin Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a srbský podpredseda vlády Aleksandar Vulin počas Východného ekonomického fóra v ruskom meste Vladivostok 4. septembra 2024
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke parajazdkyňa Lucia Vladovičová suťaží v paradrezúre na XVII. paralympijských hrách 2024 v Paríži

Autor: TASR/SPV/Roman Benický

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali