Sýrski vojaci a ruské letectvo prinútili teroristov k ústupu z Lázikíje

❚❚

Damask 10. novembra 2015 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

 

Za podpory ruského letectva a s účasťou miestnej domobrany prevzala sýrska armáda pod svoju kontrolu strategickú osadu Ghmam vzdialenú 25 km severozápadne od Lázikíje, informuje spravodajca RIA Novosti.

Na začiatku októbra sa sýrskej armáde podarilo získať kontrolu nad osadou Ghmam, potom ju ale opäť obsadili bojovníci zo skupiny Front al-Nusra. Pred troma dňami sa sýrskym vojakom podarilo opäť odtiaľ teroristov vyhnať, teraz tu armáda buduje opevnenia a pripravuje sa k ďalšiemu postupu.

.
 Na snímke zverejnenej ruským ministerstvom obrany piloti stíhacieho bombardéra Su-34 zhadzujú bomby na ciele v Sýrii
Na snímke zverejnenej ruským ministerstvom obrany piloti stíhacieho bombardéra Su-34 zhadzujú bomby na ciele v Sýrii

“Obsadenie osady komplikovali hlboké tunely vyhĺbené teroristami v jej okolí,” zdôraznil v interview pre ruských novinárov generál sýrskej armády, ktorý útok na osadu Ghmam riadil. Ruskému bojovému letectvu sa ale vďaka výkonným 250 kilogramovým leteckým bombám podarilo opevnenie teroristov značne poškodiť.

Ruské letectvo tiež poškodilo delostrelectvo bojovníkov. Okrem toho sa ruským lietadlám podarilo zabrániť presunu posíl, zbraní a proviantu pre bojovníkov do Ghmamu zo susedného mestečka Rabbia.

.

Po bombardovaní sýrski vojaci znovu zaútočili na Ghmam.

“Pri útoku na osadu armáde veľmi pomohli príslušníci miestnych síl sebaobrany – miestni obyvatelia, ktorí poznajú v okolí každú cestu”, povedal generál sýrskej armády.

Ako prebiehali boje sa môžete pozrieť na videu:

 

 

.

Sme svedkami výrazných zmien v taktike teroristov na celom území Sýrskej arabskej republiky. Banditské útvary sa nesprávajú tak opovážlivo, ako ešte pred mesiacom , povedal Konašenkov.

Podľa jeho slov sa dnes teroristi snažia uplatňovať manévrovaciu obranu, pravidelne konajú presuny a ukrývajú sa pred údermi ako vládnych vojsk, tak aj ruského letectva.

Neustále menia trasy dopravy zbraní a munície. Pričom sa tak deje prevažne v noci s uplatnením všetkých možných spôsobov maskovania, povedal generál.

Od 30. septembra Rusko na žiadosť prezidenta Assadom začalo vykonávať bodové letecké údery na objekty Islamského štátu v Sýrii s využitím útočných lietadiel Su-25, frontových bombardérov Su-24M a Su-34. Za dobu trvania operácie bolo zničených vyše 830 objektov IS v Sýrii. Likvidujú sa veliteľská stanovište, cvičné tábory, skladisko zbraní, spojovacie uzly a závody na výrobu výbušniny. Podľa údajov sýrskej strany bolo zničených asi 40 % infraštruktúry Islamského štátu. Okrem toho štyri lode Kaspickej flotily uskutočnili 26 štartov rakiet s plochou dráhou letu, ktoré zasiahli pozície bojovníkov Islamského štátu v Sýrii.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:57

Útoky na stovky škôl v Česku aj na Slovensku prostredníctvom výhražných e-mailov s oznámením, že je v nich umiestnená výbušnina, sú podľa českého ministra vnútra Víta Rakušana zamerané na vnášanie strachu do spoločnosti. Polícia podľa jeho slov pracuje s viacerými vyšetrovacími verziami. Situáciou sa v stredu zaoberala česká vláda.

16:55

Spoločnosť Chemes po vyhlásení konkurzu pokračuje v plnohodnotných dodávkach tepla a teplej úžitkovej vody do mesta Humenné. Zároveň zabezpečuje dodávku energií aj partnerom v priemyselnom parku Chemes.

16:48

V rámci letnej kontrolnej akcie “Horúce leto 3” zrealizovala finančná správa doteraz takmer 1950 kontrol. Z výsledkov vyplýva, že približne 41 % prevádzok si neplní povinnosť vydávať pokladničné doklady. Daniari od začiatku akcie udelili pokuty vo výške 224.300 eur. Informoval o tom v stredu hovorca FS Daniel Súkup.

16:48

Protimonopolný úrad (PMÚ) SR schválil koncentráciu spočívajúcu v získaní kontroly podnikateľa Víťazoslava Morica nad spoločnosťami ŽOS Vrútky, ŽOS-EKO, ŽOS-MEDIKA a ŽOS TRADING. PMÚ o tom informoval v stredu.

16:44

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v súvislosti s možnou dodávkou amerických rakiet dlhého doletu na Ukrajinu varoval USA, že nemajú brať “červené čiary” Ruska v oblasti bezpečnosti na ľahkú váhu a robiť si z nich žarty.

16:29

Desať hasičských áut a 70 hasičov nasadili v stredu na likvidáciu požiaru výškovej obytnej budovy vo štvrti Catford ležiacej na juhovýchode Londýna.

16:02

Podpredseda srbskej vlády Aleksandar Vulin v stredu na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vo Vladivostoku vyhlásil, že Srbsko je spojencom Ruska a nikdy nevstúpi do NATO.

Vulin Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a srbský podpredseda vlády Aleksandar Vulin počas Východného ekonomického fóra v ruskom meste Vladivostok 4. septembra 2024
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke parajazdkyňa Lucia Vladovičová suťaží v paradrezúre na XVII. paralympijských hrách 2024 v Paríži

Autor: TASR/SPV/Roman Benický

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali