Spojené štáty dali Iraku ultimátum: Buď bude proti IS bojovať s Washingtonom alebo s Moskvou

❚❚

Washington 22. októbra 2015 (HSP/DWN/Foto:TASR/AP-Khalid Mohammed)

 

Spojené štáty postavili Irak pred rozhodnutie: buď bude spolupracovať s Washingtonom alebo s Ruskom. Spolupráca s oboma krajinami je v každom prípade vylúčená

Na snímke iracký premiér Hajdar Abádí.
Na snímke iracký premiér Hajdar Abádí.

Spojené štáty dali Iraku v stredu ultimátum v boji proti IS, hlásia správy CBS News. V prípade, že Irak chce proti Islamskému štátu bojovať spolu s Ruskom, vláda v Bagdade už viac nemôže očakávať pomoc z Washingtonu.

.

Americký náčelník štábu Joseph Dunford povedal v stredu krátko pred odchodom z Bagdadu: “Povedal som im, že by sme im mohli ponúknuť pomoc len s veľkými ťažkosťami, keď v oblasti vykonávajú operácie Rusi. Nemôžeme vykonávať naše operácie, ak v Iraku pôsobia aj Rusi.” Predtým sa objavili správy, že iracký šéf parlamentu Hajdar al-Abádí údajne požiadal o pomoc Rusov.

Ultimátum prichádza v čase, keď chcú Rusi rozšíriť svoje letecké údery v Sýrii aj na západ Iraku, ktorý je riadený IS. Spojené štáty nemajú žiadny záujem zdieľať tento vzdušný priestor s Ruskom. Ako sme vás informovali včera, Washington a Moskva podpísali novú dohodu, pomocou ktorej sa má zabrániť stretom amerických a ruských stíhačiek.

.

Čo však chcú Iračania? Predovšetkým šiitské skupiny a strany požadujú blízku spoluprácu Iraku s Ruskom. Premiér al-Abádí je v zložitej situácii. “Abádí povedal v rozhovore so šiitskymi skupinami, že nie je ten správny čas vrhnúť sa s Rusmi do boja, pretože by to mohlo viesť ku komplikáciám a nepredvídaným dôsledkom s Američanmi. To by malo negatívny vplyv na dlhodobé vzťahy so Spojenými štátmi,” cituje CBS News provládneho šiitského irackého politika.

Avšak aj Spojené štáty stratili strategického partnera: Kanada sa po zmene vlády stiahla z aliancie na Blízkom východe.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:33

Najmenej 21 migrantov je nezvestných po tom, čo sa ich loď v pondelok prevrátila v talianskych vodách neďaleko ostrova Lampedusa. Záchranárov o tom v stredu informovali preživší migranti.

18:32

Najmenej traja ľudia prišli o život a päť ďalších utrpelo zranenia pri ostreľovaní trhoviska ukrajinskou armádou v separatistickej časti ukrajinskej Doneckej oblasti, informovali v stredu ruskí predstavitelia.

18:08

Litovský prezident Gitanas Nauséda počas dvojdňovej návštevy Poľska v stredu oznámil plány zvýšiť vojenské výdavky svojej krajiny na vyše tri percentá HDP. Litovský prezident vyhlásil, že inšpiráciou pre Vilnius je poľská snaha posilniť obranné kapacity.

18:07

Sociálna sieť X sa zaviazala, že prestane so zberom osobných údajov európskych používateľov na učenie svojho programu umelej inteligencie. V stredu o tom informovala írska Komisia pre ochranu osobných údajov (DPC).

18:06

Izraelský opozičný líder Jair Lapid vyzval v stredu vedenie krajiny na dosiahnutie dohody s palestínskym militantným hnutím Hamas s cieľom ukončiť vojnu v Pásme Gazy a oslobodiť rukojemníkov, ktorých militanti stále zadržiavajú.

17:11

Dolná komora holandského parlamentu požaduje od vlády, aby urobila viac pre obmedzenie počtu migrantov, ktorí prichádzajú za prácou do Holandska z mimoeurópskych štátov cez iné krajiny Európskej únie.

16:57

Útoky na stovky škôl v Česku aj na Slovensku prostredníctvom výhražných e-mailov s oznámením, že je v nich umiestnená výbušnina, sú podľa českého ministra vnútra Víta Rakušana zamerané na vnášanie strachu do spoločnosti. Polícia podľa jeho slov pracuje s viacerými vyšetrovacími verziami. Situáciou sa v stredu zaoberala česká vláda.

16:55

Spoločnosť Chemes po vyhlásení konkurzu pokračuje v plnohodnotných dodávkach tepla a teplej úžitkovej vody do mesta Humenné. Zároveň zabezpečuje dodávku energií aj partnerom v priemyselnom parku Chemes.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke parajazdkyňa Lucia Vladovičová suťaží v paradrezúre na XVII. paralympijských hrách 2024 v Paríži

Autor: TASR/SPV/Roman Benický

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali