Šéf OSN odsúdil výroky izraelského premiéra o rozširovaní židovských osád

❚❚

New York 16. septembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/Keystone,Salvatore Di Nolfi)

 

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun je “znepokojený” vyhláseniami izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý označil oponentov rozširovania židovských osád v Predjordánsku za stúpencov etnických čistiek. Oznámila to dnes agentúra DPA

Na snímke generálny tajomník OSN Pan Ki-mun
Na snímke generálny tajomník OSN Pan Ki-mun

Pan vo svojom štvrtkovom vystúpení v Bezpečnostnej rade OSN ohľadom izraelsko-palestínskej otázky tiež uviedol, že Netanjahuove poznámky z minulého týždňa, ktoré odsudzujú tých, čo chcú zastaviť rozširovanie židovských osád na palestínskom území, sú “neprijateľné a poburujúce”.

.

“Dovoľte mi, aby som sa vyjadril jasne: toto osídľovanie je v rozpore s medzinárodným právom. Táto okupácia, utláčanie a represie sa už musia skončiť,” povedal generálny tajomník s tým, že medzinárodné spoločenstvo “napospol” vníma aktivity židovského štátu ako “prekážku pre mier”.

Izraelský vyslanec pri OSN Danny Danon neskôr vydal prehlásenie, v ktorom kritizuje Panovo vystúpenie v Bezpečnostnej rade. “Ide o skreslený pohľad na situáciu. Prekážka pre mierový proces sa začína aj končí pri palestínskom podnecovaní k terorizmu,” zdôraznil izraelský diplomat.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:03

Jedna zo žiačok základnej školy v Domažliciach v Plzenskom kraji zaútočila nožom na svojich spolužiakov, pričom zranila dve deti. Policajti ju zadržali. Uviedli to v utorok na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Škola na sociálnych sieťach informovala o zrušení utorkového vyučovania na druhom stupni pre mimoriadnu udalosť. Žiaci boli poučení o bezpečnom odchode zo školy a všetky deti sú podľa slov vedenia školy v poriadku.

09:59

Ruský prezident Vladimir Putin je na oficiálnej návšteve v Mongolsku, pričom nič nenasvedčuje tomu, že hosťujúca krajina sa prikloní k výzvam na jeho zatknutie. Pripomíname, že Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal na ruského prezidenta medzinárodný zatykač v súvislosti s inváziou na Ukrajinu vo februári 2022.

“Mongolsko, podobne ako všetky ostatné krajiny, má právo rozvíjať svoje medzinárodné vzťahy v súlade so svojimi záujmami,” uviedla hovorkyňa Európskej únie. Dodala však, že “Mongolsko je od roku 2002 aj zmluvnou stranou Rímskeho štatútu ICC, a teda má právne záväzky, ktoré z toho vyplývajú”. EÚ už v pondelok vyjadrila obavy, že krajina nebude zatykač rešpektovať.

09:58

Maďarská vláda predĺžila “krízovú situáciu spôsobenú masovým prisťahovalectvom” do 7. marca 2025. Vládne nariadenie podpísané premiérom Viktorom Orbánom zverejnili v pondelok večer v Maďarskom vestníku (Magyar Közlöny), upozornil na to v utorok server index.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Okrem stavu núdze pre migráciu vyhlásil kabinet aj stav núdze z dôvodu koronavírusu, ako aj stav núdze pre vojnu na Ukrajine, ktorý vstúpil do platnosti v máji 2022 a odvtedy sa pravidelne predlžuje.

09:56

Najmenej 129 ľudí zahynulo pri pokuse o útek z väznice v hlavnom meste Konžskej demokratickej republiky (KDR). Oznámil to v utorok konžský minister vnútra Jacquemin Shabani, píše TASR s odvolaním na správu agentúry AP.

Podľa predbežných údajov bolo 24 väzňov zastrelených po “varovných” výstreloch, keď sa v noci na pondelok pokúšali utiecť z preplnenej väznice Makala v metropole Kinshasa, uviedol Shabani v príspevku na sociálnej sieti X. Dodal, že väčšina osôb zahynula v hromadnej tlačenici.

09:55

Ruský producent plynu Gazprom oznámil, že v utorok pošle do Európy cez Ukrajinu 42,4 milióna metrov kubických (m3) plynu. To je zhruba rovnaký objem ako v predchádzajúcom dni. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Čerpanie plynu z európskych podzemných zásobníkov predstavovalo v auguste 639 miliónov m3, čo bolo o 25 % menej ako minulý rok a najnižšia úroveň od roku 2015.

09:53

Tempo rastu inflácie v Turecku sa v auguste opäť spomalilo. A viac, ako analytici odhadovali, v dôsledku bázických efektov aj pomalšieho rastu cien potravín. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a AFP.

Rast cien sa celkovo zmiernil pri väčšine položiek, najmä však v prípade potravín a nealkoholických nápojov (na 44,88 % z 58,91 % v júli) a dopravy (na 28,96 % zo 46,07 %).

09:18

Holandský premiér Dick Schoof uistil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o “pokračujúcej podpore a angažovanosti” Amsterdamu. Urobil tak počas návštevy frontovej línie v pondelok neďaleko mesta Záporožie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

09:17

Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve SR v 2. štvrťroku vzrástla medziročne o 7,1 % na 1520 eur. Zamestnanci dostávali v hrubej mzde v priemere o 101 eur viac ako v rovnakom období predchádzajúceho roka. Po zohľadnení miery inflácie reálna mzda v druhom štvrťroku stúpla o 4,9 %.

09:12

Za úrazy dieťaťa či krádež vecí v škole je podľa zákona možné dostať odškodnenie. Školy aj preto uzatvárajú poistenie, z ktorého potom prípadné škody na zdraví alebo majetku žiakom uhradia. Informovala o tom hovorkyňa poisťovne Uniqa Beata Lipšicová.

Poistenie tiež pokrýva náhradu škody za veci, ktoré boli ukradnuté alebo sa stratili z budovy školy alebo miesta, ktoré využíva škola na vyučovanie. Poisťovňa však upozornila, že sa vzťahuje predovšetkým na ošatenie, obuv, prezuvky, školské tašky a vyučovacie či zdravotné pomôcky. Nepokrýva zväčša elektroniku, ako mobilné telefóny, pokiaľ nie sú používané v súvislosti s vyučovacím procesom.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Vlak odchádza zo stanice Wehrheim pri Frankfurte v Nemecku v hmlisté ráno

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Milan Šupa

Peter Lipták

René Pavlík

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali