Proruské strany podporili protivládne protesty v Kišiňove

❚❚

Kišiňov 8. septembra 2015 (TASR/HSP-Vitalie Plotnic)

 

Demonštranti požadujú odstúpenie viacerých vysoko postavených moldavských činiteľov vrátane prezidenta Timoftiho

Dve moldavské proruské strany podporili dnes protivládnych demonštrantov v centre Kišiňova, ktorí požadujú dôkladné prešetrenie straty vyše miliardy eur z trojice bánk. Informovala o tom agentúra AP.

.

 

V Kišiňove sa v nedeľu uskutočnil masový protest za účasti desaťtisícov ľudí. Jeho účastníci okrem objasnenia bankového škandálu požadovali aj odstúpenie viacerých vysoko postavených moldavských činiteľov vrátane guvernéra centrálnej banky, generálneho prokurátora a proeurópskeho prezidenta Nicolaea Timoftiho.

.

Po nedeľňajšom proteste aktivisti zriadili na hlavnom kišiňovskom námestí protestný tábor pozostávajúci z približne stovky stanov. Podľa agentúry AP bolo dnes na námestí niekoľko stoviek demonštrantov.

Podporu ich požiadavkám vyjadrili dnes aj lídri dvoch moldavských proruských strán: predseda socialistickej strany (PSRM) Igor Dodon a líder Našej strany (PN) Renato Usatii. Obyvatelia Moldavska by sa podľa ich názoru mali pridať k protestom “bez ohľadu na národnosť či politickú orientáciu”.

V posledných parlamentných voľbách sa Dodonova proruská strana zložená z bývalých komunistov umiestnila na prvom mieste. Vládnucu koalíciu však napokon zostavili proeurópske strany.

Odhalenie, že z trojice významných bánk, za ktorými stoja moldavskí a ruskí investori, pred vlaňajšími voľbami zmizla obrovská suma peňazí, vyvolalo v chudobnom Moldavsku vlnu pobúrenia. Stratená čiastka môže predstavovať až osminu moldavského HDP. Podľa neverejnej správy moldavského parlamentu bola časť prostriedkov prevedená do ruských bánk. Aféra vážne poškodila povesť moldavských proeurópskych strán, ktoré vládnu v tejto bývalej sovietskej republike od roku 2009.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:28

Lesný požiar vyčíňa v uzavretej rádioaktívnej zóne okolo Černobyľskej jadrovej elektrárne, kde už zachvátil približne 20 hektárov porastov. Oznámil to gubernátor Kyjevskej oblasti Ruslan Kravčenko.

20:16

Nemecký kancelár Olaf Scholz prisľúbil Ukrajine dodanie ďalších systémov protivzdušnej obrany typu IRIS-T. Záväzne objednaných bolo osem systémov IRIS-T SLM a deväť systémov IRIS-T SLS, pričom dva komplety z každého typu budú dodané tento rok, ostatné od roku 2025, oznámil Scholz v stredu počas návštevy základne Bundeswehru v Todendorfe v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko.

20:15

Izraelský minister obrany Joav Galant v stredu vyhlásil, že armáda Izraela by mala s plnou silou zaútočiť na palestínskych militantov na okupovanom Západnom brehu Jordánu, kde pri prebiehajúcej vojenskej operácii zahynuli už desiatky ľudí.

20:04

Futbalisti Gibraltáru zvíťazili v stredajšom domácom prípravnom zápase nad Andorrou 1:0. O jediný gól sa postaral v 18. minúte Dan Bent.

19:18

Najmenej dvaja ľudia prišli v stredu o život a štyria utrpeli zranenia pri streľbe na strednej škole Apalachee High School v americkom štáte Georgia. Podozrivého zadržali, informoval úrad šerifa vo vyhlásení.

19:17

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov vstúpili do turnaja Vacláva Ježka remízou s tureckými rovesníkmi 1:1. V stredajšom zápase prehrávali až do 87. minúty, keď sa presadil stredopoliar Nathan Udvaros. V českom meste Hustopeče sa ešte Slováci v piatok stretnú s Walesom a v nedeľu si zmerajú sily s USA.

19:08

Švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström v stredu oznámil, že budúci týždeň odstúpi zo svojej funkcie a odíde z politiky. Bezprostredne neuviedol dôvody svojho rozhodnutia.

19:08

Poľský premiér Donald Tusk ponúkol v stredu pomoc ukrajinskému mestu Ľvov, ktorého centrum zasiahol v noci ruský útok.

18:53

Českí ovocinári, ktorých na jar postihli silné mrazy, si rozdelia takmer 0,5 miliardy českých korún (Kč) (takmer 20 miliónov eur) z pomoci Európskej únie (EÚ) a českej vlády. V stredu to potvrdil český minister pôdohospodárstva Marek Výborný, pričom zdôraznil, že ovocinári musia preukázať škodu vyššiu než 50 percent.

18:33

Najmenej 21 migrantov je nezvestných po tom, čo sa ich loď v pondelok prevrátila v talianskych vodách neďaleko ostrova Lampedusa. Záchranárov o tom v stredu informovali preživší migranti.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke parajazdkyňa Lucia Vladovičová suťaží v paradrezúre na XVII. paralympijských hrách 2024 v Paríži

Autor: TASR/SPV/Roman Benický

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali