Málo z nás spotrebiteľov ale vie, že takéto rajčiny sa zbierajú ešte v stave takzvanej „technickej zrelosti“, čo v preklade znamená “zelené“. Rajčiny totiž musia prežiť dlhú cestu k zákazníkovi. Takýto nedozretý plod nielenže nemá /a nikdy nebude mať/ toľko živín, na ktoré potrebuje skutočné slnko, ale tieto zelené plody obsahujú i vyššiu hladinu nebezpečného Solanínu.
Následne sa rajčiny “dofarbujú“ počas prepravy vo vnútri kamiónov. Odtieň farby, ktoré imituje dozretie plodu, si určuje odberateľ. O čom sa ale na etikete nedočítate je fakt, že takéto dofarbovanie sa vykonáva “Banánovými plynmi“. Rovnakou technológiou sa takto dofarbujú totiž i banány. Banánové plyny sú mixom plynov, ktoré síce dodajú plodom potrebný odtieň farby, no určite im nedodajú všetky potrebné vitamíny ako A, B, C a E, z minerálov draslík, ktorý je vynikajúci ako prevencia srdcovocievnych chorôb, stopové prvky, ani Karotenoid, či Lykopén. Rovnaká technika zberu a dofarbovania sa používa i u jahôd. Ľahko to spozorujete, keďže i jahody sú na vonkajšej časti skoro-červené, pri stopke zelené a po prekrojení vo vnútri biele.
V nasledujúvcej reportáži sa dozviete, ako má a ako nemá byť vypestovaná zdravá rajčina, tak si nabudúce môžete kúpu pri stojane s akciovými polystyrénovými rajčinami premyslieť. Viac už však vo videu z návštevy slovenskej farmy Babindol kde sme sa dostali i tam, kam verejnosť nemá vstup povolený.
Autor videa a článku Patrick Linhart, BSc. In Retail
# Retail Food Critic