Nová kanadská vláda sľubuje prijatie 25 tisíc utečencov zo Sýrie

❚❚

Toronto 5. novembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Ronald Zak)

 

Liberál Trudeau sa stal v stredu v poradí 23. kanadským premiérom a ukončil tak 10 rokov trvajúcu vládu konzervatívcov v tejto krajine

Členovia novej kanadskej vlády na čele s liberálom Justinom Trudeauom v stredu vyhlásili, že v súlade s predvolebnými sľubmi zabezpečia do konca tohto roka prijatie 25.000 utečencov zo Sýrie. Minister imigrácie John McCallum sa krátko po nástupe do funkcie vyjadril, že presídlenie uvedeného počtu Sýrčanov do Kanady je “pevným cieľom” Trudeauovho kabinetu, informuje agentúra AP.

.
Ilustračné foto
Ilustračné foto

“Myslím si, že v celej krajine nájdeme veľkú túžbu pomôcť nám dosiahnuť tento cieľ… Budem na tom veľmi tvrdo pracovať,” povedal McCallum po prvom zasadnutí novej vlády. Jeho slová sú protikladom politiky doterajšieho konzervatívneho premiéra Stephena Harpera, ktorý odmietal prijatie ďalších Sýrčanov po tom, ako vyvolala vo svete rozruch fotografia zachytávajúca utopené dieťa na pobreží Turecka. Išlo pritom o trojročného chlapca zo Sýrie, ktorý mal príbuzných v Kanade.

Liberál Trudeau sa stal v stredu v poradí 23. kanadským premiérom a ukončil tak 10 rokov trvajúcu vládu konzervatívcov v tejto krajine. Očakáva sa, že nová kanadská vláda zvýši verejné výdavky, posilní vzťahy so Spojenými štátmi a zvýši počet prijímaných utečencov zo Sýrie. Súčasťou predvolebnej kampane liberálov boli tiež sľuby, že Kanada ukončí svoje pôsobenie v rámci bojovej misie v Iraku.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:53

Českí ovocinári, ktorých na jar postihli silné mrazy, si rozdelia takmer 0,5 miliardy českých korún (Kč) (takmer 20 miliónov eur) z pomoci Európskej únie (EÚ) a českej vlády. V stredu to potvrdil český minister pôdohospodárstva Marek Výborný, pričom zdôraznil, že ovocinári musia preukázať škodu vyššiu než 50 percent.

18:33

Najmenej 21 migrantov je nezvestných po tom, čo sa ich loď v pondelok prevrátila v talianskych vodách neďaleko ostrova Lampedusa. Záchranárov o tom v stredu informovali preživší migranti.

18:32

Najmenej traja ľudia prišli o život a päť ďalších utrpelo zranenia pri ostreľovaní trhoviska ukrajinskou armádou v separatistickej časti ukrajinskej Doneckej oblasti, informovali v stredu ruskí predstavitelia.

18:08

Litovský prezident Gitanas Nauséda počas dvojdňovej návštevy Poľska v stredu oznámil plány zvýšiť vojenské výdavky svojej krajiny na vyše tri percentá HDP. Litovský prezident vyhlásil, že inšpiráciou pre Vilnius je poľská snaha posilniť obranné kapacity.

18:07

Sociálna sieť X sa zaviazala, že prestane so zberom osobných údajov európskych používateľov na učenie svojho programu umelej inteligencie. V stredu o tom informovala írska Komisia pre ochranu osobných údajov (DPC).

18:06

Izraelský opozičný líder Jair Lapid vyzval v stredu vedenie krajiny na dosiahnutie dohody s palestínskym militantným hnutím Hamas s cieľom ukončiť vojnu v Pásme Gazy a oslobodiť rukojemníkov, ktorých militanti stále zadržiavajú.

17:11

Dolná komora holandského parlamentu požaduje od vlády, aby urobila viac pre obmedzenie počtu migrantov, ktorí prichádzajú za prácou do Holandska z mimoeurópskych štátov cez iné krajiny Európskej únie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke parajazdkyňa Lucia Vladovičová suťaží v paradrezúre na XVII. paralympijských hrách 2024 v Paríži

Autor: TASR/SPV/Roman Benický

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali