Bratislava 19. augusta (TASR) – Od dnešného dňa sa vo všetkých krajoch začínajú odborné semináre zamerané na zásady a model správnej výrobnej praxe pre výrobu jedál v zariadeniach školského stravovania. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR očakáva účasť 3.200 zamestnancov školských jedální.
Témou seminárov bude napríklad obsah materiálu e-model HACCP pre školské stravovanie. Jeho tohtoročná revízia je zameraná na aplikáciu zákona o odpadoch, ako aj na prevádzkový poriadok pre školské jedálne ako nový model zjednotenia vedenia dokumentácie.
Účastníci podujatia sa tiež oboznámia s výkladom Metodickej príručky pre verejné obstarávanie potravín v zariadeniach školského stravovania. Tá im má poskytnúť návod na zjednotenie postupov pri obstarávaní potravín v školských jedálňach. Napríklad na to ako vytvoriť potravinové skupiny, kto má byť členom komisie či informácie súvisiace s vedením evidencie prieskumu trhu a s ďalšími administratívnymi úkonmi. Osvojenie si týchto postupov má za cieľ zvýšiť kvalitu obstarávaných potravín s aplikáciou najnižšej možnej ceny.
Odborné semináre potrvajú do 28. augusta 2013. Zástupcovia rezortu školstva sa v priebehu najbližších dní stretnú so zamestnancami školských jedální v týchto mestách: Bratislava, Trnava, Nitra, Trenčín, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Prešov, Košice.
TASR informovala hovorca MŠVVaŠ SR Michal Kaliňák.
Upozornenie: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. V zmysle § 5, ods. 2 zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve TASR nezodpovedá za obsah týchto informácií. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.