Merkelovej plán na vyriešenie krízy v ohrození: Erdogan nerobí to, čo od neho EÚ chce

❚❚

Berlín 11. januára 2016 (HSP/DWN/Foto:TASR/AP-Axel Schmidt)

 

Najdôležitejší bod plánu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej pre riešenie utečeneckej krízy je, zdá sa, odsúdený na neúspech: Turecko ani neuvažuje o tom, že zatrhne príliv utečencov tak, ako to sľúbilo. Jedným z dôvodov je aj fakt, že EÚ zatiaľ nezaplatila ani cent

Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a turecký premiér Recep Tayyip Erdogan
Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Plán Angely Merkelovej, že Turecko za tri miliardy eur zadrží utečencov v krajine a nepustí ich do Európy, je v ohrození. Predseda konzervatívnej skupiny PPE, Manfred Weber (CSU), predpovedá, že k naplneniu tejto dohody s Tureckom nikdy nedôjde. Správu priniesol nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

.

Weber povedal: “Ak v najbližších týždňoch nebude z tureckej strany významne znížený počet utečencov, Európa si bude musieť dohodu premyslieť.”

EÚ a Ankara začala spoločný akčný plán 29. novembra. Výmenou za tri miliardy eur, nový impulz na rokovania o pristúpení do EÚ a vyhliadky na vízovú slobodu svojich občanov sa Turecko zaviazalo, že utečencov zadrží a nepustí ich nekontrolovane migrovať smerom k EÚ.

.

V EÚ rastú pochybnosti o tom, či Turecko splní svoje záväzky. Je pravda, že počet utečencov, ktorí dorazia každý deň do Grécka, sa pomaly znižuje. Avšak za tým môže byť aj zima, či nepriaznivé počasie. “Výsledky sú sklamaním,” povedal Weber.

EÚ zatiaľ nezaplatila sľúbené miliardy Erdoganovi, pretože členské štáty odmietajú významne prispieť. Východní Európania sú toho názoru, že sa jedná o nemecký problém. Česká republika verbálne podporuje čo najrýchlejšie vytvorenie spoločnej európskej pohraničnej a pobrežnej stráže a požiadala EÚ, aby preskúmala záväzok Turecka k riadeniu prílivu utečencov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:32

Pri stredajšej streľbe v škole neďaleko Štokholmu útočník postrelil tínedžera, oznámila švédska polícia. Podozrivého zadržali, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters a vyhlásenia polície.

Zranenú osobu previezla sanitka do nemocnice. Rozsah zranení nie je bezprostredne známy. Podľa vyhlásenia polície však bola osoba po príchode na miesto pri vedomí a schopná komunikovať.

10:31

Dánska polícia zadržala švédsku aktivistku Gretu Thunbergovú v Kodani na proteste proti vojne v Pásme Gazy. Informoval o tom hovorca skupiny Študenti proti okupácii, ktorá demonštráciu organizovala.

10:31

Technici hongkonskej leteckej spoločnosti Cathay Pacific v stredu pokračovali v kontrole motorov lietadiel A350. V pondelok musela spoločnosť uzemniť všetkých 48 lietadiel tohto typu, pretože let smerujúci do Zürichu sa vrátil do Hongkongu pre “poruchu komponentu motora”.

10:30

Európska centrálna banka (ECB) by nemala držať úrokové sadzby príliš vysoké príliš dlho, pretože by to mohlo poškodiť ekonomiku. Uviedol to člen predstavenstva ECB Piero Cipollone pre francúzske noviny Le Monde.

10:27

So zberom hrozna začali vo vinohradníckej oblasti Tokaj už koncom augusta. Úroda vyzerá byť podľa vinohradníkov štandardná, letné horúčavy a nedostatok vlahy môžu sčasti znížiť jej objem.

Malá Tŕňa zber hrozno
Na snímke zber hrozna pri obci Malá Tŕňa v okrese Trebišov 3. septembra 2024
09:53

České školy dostali aj v stredu výhražný e-mail o tom, že sú zamínované. Polícia na sociálnej sieti X uviedla, že prijme také opatrenia, ktoré budú do režimu vyučovania zasahovať čo najmenej, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

09:52

Nemecká polícia spustila v stredu ráno operáciu proti skupine podozrivej z prevádzačstva. V rámci nej vykonala razie vo viacerých nehnuteľnostiach.

Nemecko polícia operácia prevádzačstvo
Policajti odvádzajú zadržanú osobu počas razie v meste Jena v nemeckej spolkovej krajine Durínsko v stredu 4. septembra 2024
09:51

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v stredu začína v Turecku prvú prezidentskú návštevu za uplynulých 12 rokov. Bude rokovať so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom o zlepšovaní napätých vzťahov medzi krajinami.

09:50

Vzhľadom na predpoveď teplôt na bulharsko-tureckej hranici pokračuje opatrenie, ktoré sa týka obnovenia vývozu živých zvierat do Turecka. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke parajazdkyňa Lucia Vladovičová suťaží v paradrezúre na XVII. paralympijských hrách 2024 v Paríži

Autor: TASR/SPV/Roman Benický

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Milan Šupa

Peter Lipták

René Pavlík

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali