Maďarsko: Linka 3 budapeštianskeho metra má ďalší problém – v tuneli tiekla voda

Maďarsko: Linka 3 budapeštianskeho metra má ďalší problém – v tuneli tiekla voda

Budapešť 29. januára (TASR) – V tuneli tretej (modrej) linky budapeštianskeho metra sa dnes medzi stanicami Klinikák a Ferenciek tere valila voda. Informoval o tom spravodajský server Index.hu.

Technické zariadenia tretej linky sú v katastrofálnom stave, dve tretiny koľajníc sú opotrebované, pripomenul server.

Predseda Spolku pre metro Endre Bíró povedal, že dnes po 07.30 h prasklo vysokotlakové vodovodné potrubie protipožiarneho systému, ktoré je pripevnené na stene tunela zhruba vo výške podlahy vagónov. Voda striekala na vlakové súpravy do výšky okien. Technici uzatvorili vodovod a premávka vlakov metra nebola obmedzená.

Bíró dodal, že vplyv na premávku súprav metra mala dnes porucha výhybiek na stanici Újpest, kvôli čomu sa nahromadili vlaky. Pri stanici Corvin-negyed nedávno praskla koľaj a museli obmedziť rýchlosť vlakov na 15 km/h.

Reklama

Odborárska organizácia budapeštianskeho dopravného podniku BKV minulý týždeň upozornila, že z celkovej dĺžky 70 kilometrov koľajníc je opotrebovaných 50 km. Súčasne s ich výmenou by bolo potrebné obnoviť aj ich uchytenie.

Tretia linka je najdlhšou linkou budapeštianskeho metra, meria 17,3 km. Spája stanice Köbánya-Kispest a Újpest. Prvý úsek "trojky" spájajúci stanice Deák Ferenc tér a Nagyvárad tér odovzdali v roku 1976. V dnešnej podobe s 20 stanicami premáva od roku 1990. Od 13. decembra 2011 kvôli zlému stavu obmedzili rýchlosť súprav metra na 60 km/h.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell a eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v piatok v spoločnom vyhlásení vyjadrili znepokojenie z operácie izraelskej armády a evakuáciami v lokalite Chán Júnis v Pásme Gazy.

19:36

Od soboty (6. 7.) bude v Bratislave na Búdkovej ulici otvorené letné kúpalisko Mičurin. V pondelok až piatok bude otvorené od 10.00 do 19.00 h a cez víkendy od 9.00 do 19.00 h. Lístok na kúpalisko je možné si zakúpiť aj online. Primátor Bratislavy Matúš Vallo o tom informoval na sociálnej sieti. Bratislavské kultúrne a informačné stredisko organizuje 10. júla o 20.00 h na kúpalisku letné kino.

19:25

Ruské opozičné médium Meduza vyčíslilo, že od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo 120 000 ruských vojakov.

vojna
Straty v ruskej armáde
19:17

Spojené štáty zrušili cvičenie Noble Partner, ktoré sa malo konať v Gruzínsku, uviedol Pentagón.

Dôvodom boli obvinenia gruzínskej vlády, že Spojené štáty vyvíjajú nátlak na Gruzínsko, aby otvorilo druhý front proti Rusku.

Gruzínske ministerstvo obrany uviedlo, že ľutuje odklad, ale bude naďalej spolupracovať s USA.

18:58

Britsko-americký influencer Andrew Tate, ktorý je v Rumunsku obvinený z obchodovania s ľuďmi, znásilnenia a založenia zločineckej skupiny, môže opustiť krajinu, musí však zostať v Európskej únii. Rozhodol o tom v piatok súd v Bukurešt.

18:54

Futbalisti Spartaka Trnava prehrali v piatkovom prípravnom zápase na pražskej Letnej s domácou Spartou 0:3. Úradujúci český majster rozhodol o svojom triumfe v druhom polčase, keď postupne skórovali Tomáš Wiesner, Victor Olatunji a Tomáš Schnánělec.

18:54

V bratislavskej mestskej časti Rača na ulici Pri Šajbách je v piatok pre údržbu úplne uzavreté železničné priecestie. Obchádzka vedie po Rybničnej ulici a cez Vajnory. Zelená vlna RTVS o tom informovala na svojom webe. Cestári zároveň upozorňujú na nehodu v stúpaní na Pezinskú Babu z Pezinka, kde v zákrute havarovala motorka. Prejsť sa tam dá striedavo.

18:33

Štyria ľudia zahynuli a ďalších vyše 20 utrpelo zranenia pri ruských útokoch v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedol to v piatok tamojší gubernátor Vadym Filaškin.

18:06

Lídri členských krajín NATO sa budú presadzovať aktívnejšiu úlohu Severoatlantickej aliancie pri koordinácii medzinárodnej pomoci a vojenského výcviku pre Ukrajinu, avšak bez toho, aby na budúci týždeň na summite vo Washingtone stanovili konečný termín vstupu Ukrajiny do tejto organizácie. Uviedol v piatok na tlačovej konferencii generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

17:58

Britský premiér Keir Starmer v piatok predstavil mená kľúčových ministrov svojho kabinetu. Za ministra zahraničných vecí vymenoval Davida Lammyho, rezort obrany povedie John Healey. Na čele ministerstva vnútra bude stáť Yvette Cooperová.

17:27

Putin označil rokovanie s Orbánom za úprimné a užitočné a poďakoval mu za návštevu Ruska. Hovorili aj o aktuálnych aspektoch bilaterálnej spolupráce i o naliehavých medzinárodných a regionálnych otázkach. Moskva podľa neho vníma návštevu maďarského premiéra ako pokus o obnovenie dialógu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na archívnej snímke z 2. júla 2018 podobizeň takmer kompletnej kostry fosílie, ktorú objavili v Namíbii. Vedci predstavili fosíliu obrovskej salamandrovitej šelmy s ostrými tesákmi, ktorá vládla vodám ešte pred príchodom prvých dinosaurov

Autor: TASR/AP-Claudia Marsicano via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali