Macedónsky parlament odsúhlasil novú vládu za účasti opozície

❚❚

Skopje 11. novembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Boris Grdanoski)

 

Tamojší politici tak splnili jednou z kľúčových požiadaviek dohody, ktorú krajine pomohla v júni sprostredkovať Európska únia

Macedónsky parlament schválil dnes nový kabinet, v ktorom okrem konzervatívnej vládnej strany figurujú aj ľavicoví opoziční politici. Informovala o tom agentúra AP.

.
Na snímke macedónsky premiér  Nikola Gruevski
Na snímke macedónsky premiér Nikola Gruevski

 

Na rekonštrukcii vlády sa dohodli štyri najväčšie macedónske politické strany ešte minulý týždeň. Tamojší politici tak splnili jednou z kľúčových požiadaviek dohody, ktorú krajine pomohla v júni sprostredkovať Európska únia, aby tak ukončila tamojšiu mesiace trvajúcu politickú krízu.

.

Vo novom kabinete sú zastúpení členovia konzervatívnej strany VMRO-DPMNE spolu s albánskou Demokratickou úniou za integráciu (DUI), opozičnými Sociálnymi demokratmi (SDSM) a Demokratickou stranou Albáncov (DPA). Funkciu ministra vnútra bude zastávať predstaviteľ SDSM Oliver Spasovski. Ďalším trom doposiaľ opozičným politikom sa ušli pozície námestníkov ministrov, doplnila AP.

Práve opozičná SDSM na čele so Zoranom Zaevom, ktorá predošlú vládu bojkotovala, dopomohla k vyvolaniu krízy v krajine. Samotný Zaev totiž ešte vo februári obvinil štátne orgány, že ilegálne odpočúvali približne 20.000 občanov, medzi ktorými boli politici, podnikatelia a novinári. Odpočúvací škandál, vďaka ktorému sa krajina ocitla v jednej z najhorších politických kríz vo svojej histórii, začala ešte v júli vyšetrovať macedónska prokuratúra.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:16

Nezadaní zákazníci supermarketov Mercadona skúšajú šťastie v láske pomocou ananásov umiestnených v košíkoch “hore nohami”. Trend sa objavil na sociálnej sieti TikTok.

15:15

Za požiar v obytnej výškovej budove Grenfell Tower v Londýne z roku 2017 s desiatkami obetí je zodpovedná vláda, stavebný priemysel a predovšetkým firmy, ktoré boli zapojené do inštalácie horľavého obkladového materiálu na exteriéri budovy. Vyplýva to zo záverečnej správy o vyšetrovaní požiaru, zverejnenej v stredu.

15:02

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa tento týždeň zúčastní na ekonomickom fóre v severotalianskom Cernobbiu, kde bude v panelovej diskusii hovoriť o budúcnosti Maďarska a Európy. Podľa agentúry MTI to uviedol v stredu hovorca premiéra Bertalan Havasi.

15:01

Izrael podnikol v stredu útoky na ciele militantného hnutia Hizballáh v Libanone po tom, čo boli z tejto krajiny na sever Izraela vypálené desiatky rakiet.

15:01

Čínsky prezident Si Ťin-pching v stredu na bankete v Pekingu prijal viac ako dve desiatky afrických lídrov, ktorí mu na úvod čínsko-afrického summitu (FOCAC) prisľúbili spoluprácu v oblasti infraštruktúry, energetiky a vzdelávania.

14:52

Vianoce sa tento rok vo Venezuele začnú už v októbri, vyhlásil v noci na utorok počas televízneho prenosu venezuelský prezident Nicolás Maduro.

14:40

Rodičia prvákov dostanú aj v tomto roku zvýšený prídavok na dieťa v sume 170 eur. Tento príspevok im bude vyplatený v októbri. Uviedol to na sociálnej sieti minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

14:31

Dievča, ktoré v utorok zaútočilo na spolužiakov v základnej škole v Domažliciach, je podozrivé z pokusu o vraždu. Právnu kvalifikáciu v stredu na svojom webe spresnila česká polícia. Dodala, že útočníčka je hospitalizovaná v nemocnici s režimovým opatrením.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke parajazdkyňa Lucia Vladovičová suťaží v paradrezúre na XVII. paralympijských hrách 2024 v Paríži

Autor: TASR/SPV/Roman Benický

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali