Kuba a USA sa dohodli na obnovení priameho poštového spojenia

❚❚

Havana 11. decembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Oba štáty sa dohodli na spustení pilotného programu, ktorý otestuje vzájomné priame poštové spojenie

Kuba a Spojené štáty dosiahli dohodu o obnovení priameho poštového spojenia medzi oboma krajinami, ktoré bolo prerušené v čase vrcholiacej studenej vojny v roku 1963. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie Kuby a USA. Oba štáty uviedli, že sa dohodli na spustení pilotného programu, ktorý otestuje vzájomné priame poštové spojenie.

.
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Havana ani Washington neoznámili, kedy by mohlo dôjsť k obnoveniu uvedenej služby, avšak naznačili, že to nebude v dohľadnom čase. Medzitým sa bude diskutovať o potrebných technických, prevádzkových a bezpečnostných aspektoch nadviazania poštového spojenia. Dnešné oznámenie prišlo šesť dní pred prvým výročím vyhlásenia prezidentov USA a Kuby Baracka Obamu a Raúla Castra o obnovení diplomatických vzťahov medzi oboma dlhoročnými rivalmi z čias studenej vojny.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:46

Oceliarne U. S. Steel zostanú americkou spoločnosťou a väčšinu členov jej správnej rady budú tvoriť americkí občania. Vyhlásila to v stredu japonská spoločnosť Nippon Steel, ktorá sa snaží zmierniť odpor voči navrhovanému prevzatiu jej amerického konkurenta.

11:46

Výstavba bytov na Slovensku sa bude aj počas druhej polovice tohto roka udržiavať skôr nižšie, obnova medziročného rastu je najpravdepodobnejšia až niekedy v lete budúceho roka. Uviedol to Tomáš Boháček, analytik 365.bank, v komentári k údajom o výstavbe bytov v druhom štvrťroku, ktoré v stredu zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:44

Minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) má na rokovanie vlády pripraviť novelu zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách a zákona o regulácii sieťových odvetví, ktorou sa odstránia nedostatky zistené Najvyšším kontrolným úradom (NKÚ) SR. V novele má byť zakotvené aj predkupné právo štátu k akciám vlastnených obcami a mestami vo vodárenských spoločnostiach či predkupné právo štátu k cenným papierom vydaným vodárenskými spoločnosťami. Vyplýva to z návrhu uznesenia vlády k výsledku kontroly vo vybraných vodárenských spoločnostiach vykonanej NKÚ v rokoch 2021 až 2023, ktorý v stredu schválil kabinet.

11:44

Zodpovedné riadenie firiem na Slovensku prispieva k udržateľnosti a spoločenskej zodpovednosti (ESG) voči životnému prostrediu. Zodpovedné podnikanie by sa nemalo týkať len súkromných spoločností, ale aj štátnych a verejných inštitúcií. Práve štát by mal ísť v udržateľnosti príkladom. V stredu to na konferencii o aktuálnych trendoch v oblasti vykazovania ESG povedal predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Ľubomír Andrassy.

11:42

Čínske ministerstvo štátnej bezpečnosti v stredu varovalo študentov s prístupom k citlivým informáciám, aby nenaleteli a nezamilovali sa do atraktívnych žien či mužov, ktorí by ich mohli zlákať na špionáž pre zahraničné mocnosti.

11:42

Spojené štáty nevylučujú možnosť spoločnej výroby zbraní s Taiwanom, uviedol v stredu najvyšší americký diplomat v Tchaj-peji.

11:38

Ľubomír Galko sa podľa médií rozhodol opustiť poslanecký klub hnutia Slovensko Igora Matoviča a pripojiť sa k Demokratom pod vedením Jaroslava Naďa. Hnutie by tak malo po novom 14 poslancov.

11:19

K návrhu zákona o dani zo sladených nápojov z dielne Ministerstva financií (MF) SR sa už prijalo aj niekoľko výnimiek pre niektoré skupiny výrobkov, ktorých sa nová daň nedotkne vôbec. Sú to napríklad sladené mliečne, jogurtové nápoje alebo sladené rastlinné nápoje. Návrh zákona o dani zo sladených nápojov v aktuálnej podobe tak vytvára neprimeraný tlak len na úzky okruh nápojov. Uviedla to Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd (AVNM).

11:02

Silnejším mesiacom z pohľadu návštevnosti na Liptove počas tohtoročného leta bol august. Hitom sezóny boli opäť pobyty pri vode, najmä vo vodných parkoch, a tiež pri Liptovskej Mare. Vysoké teploty ťahali ľudí i na hory.

11:00

Nemecký minister práce a sociálnych vecí Hubertus Heil v stredu vyzval automobilovú skupinu Volkswagen, aby napriek úsporným opatreniam nezatvárala svoje domáce závody. Predstavenstvo, zamestnanecké rady a odbory musia nájsť rozumné riešenia, povedal Heil.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke parajazdkyňa Lucia Vladovičová suťaží v paradrezúre na XVII. paralympijských hrách 2024 v Paríži

Autor: TASR/SPV/Roman Benický

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Milan Šupa

Peter Lipták

René Pavlík

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali