Kritika Asadovej návštevy v Rusku a stretnutie hlavných hráčov v sýrskej kríze

❚❚

Washington/Ankara 22. októbra 2015 (HSP/rt/Foto:TASR/AP-SANA via AP, File)

 

USA a Turecko neboli zjavne nadšení návštevou sýrskeho prezidenta Bašára Asada v Moskve. Ďalší vývoj v sýrskej kríze ukáže zajtrajšie stretnutie vo Viedni

Na snímke sýrsky prezident Bašár Assad
Na snímke sýrsky prezident Bašár Assad

Washington kritizoval jeho “vítanie na červenom koberci”, ako sa vyjadril hovorca Bieleho domu Eric Schultz. Taktiež spochybnil ruské záujmy v politickom odovzdaní moci v Sýrii. Na obvinenia, že sýrska vláda použila chemické zbrane proti sýrskemu obyvateľstvu, Assad povedal, že je to “urážka zdravého rozumu” a “nezmysel”.

.

Hovorca ministerstva zahraničia John Kirby na brífingu dodal:  “Niet divu, že Bašár Assad cestoval do Moskvy, ak vezmeme do úvahy vzťah, aký má Sýria s Ruskom vzhľadom na nedávnu vojenskú aktivitu Ruska v Sýrii v prospech Assada.”

Turecký premiér Ahmet Davutoglu sarkasticky podotýka, že Assad mal “zostať v Moskve”. “Keby len mohol zostať v Moskve dlhšie, dať by občanom Sýrie určitú úľavu,” povedal Davutoglu pred médiami. Nepraje si totiž, aby Assad zotrval pri moci.

.

Ministri zahraničia USA a Turecka plánujú stretnutie o sýrskej otázke s ruským rezortným ministrom v piatok vo Viedni. K nim sa pripojí aj ministerský zástupca zo Saudskej Arábie. Podľa spravodajcu Russia Today Igora Piskunova badať v tom pozitívny posun v riešení krízy, napriek negatívnej rétorike. “Keď sa pozeráme na vytvorenie nového diplomatického kvarteta, môže byť nakoniec sýrska vláda dokonca zahrnutá do politického riešenia tejto krízy,” dodáva Piskunov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:08

Švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström v stredu oznámil, že budúci týždeň odstúpi zo svojej funkcie a odíde z politiky. Bezprostredne neuviedol dôvody svojho rozhodnutia.

19:08

Poľský premiér Donald Tusk ponúkol v stredu pomoc ukrajinskému mestu Ľvov, ktorého centrum zasiahol v noci ruský útok.

18:53

Českí ovocinári, ktorých na jar postihli silné mrazy, si rozdelia takmer 0,5 miliardy českých korún (Kč) (takmer 20 miliónov eur) z pomoci Európskej únie (EÚ) a českej vlády. V stredu to potvrdil český minister pôdohospodárstva Marek Výborný, pričom zdôraznil, že ovocinári musia preukázať škodu vyššiu než 50 percent.

18:33

Najmenej 21 migrantov je nezvestných po tom, čo sa ich loď v pondelok prevrátila v talianskych vodách neďaleko ostrova Lampedusa. Záchranárov o tom v stredu informovali preživší migranti.

18:32

Najmenej traja ľudia prišli o život a päť ďalších utrpelo zranenia pri ostreľovaní trhoviska ukrajinskou armádou v separatistickej časti ukrajinskej Doneckej oblasti, informovali v stredu ruskí predstavitelia.

18:08

Litovský prezident Gitanas Nauséda počas dvojdňovej návštevy Poľska v stredu oznámil plány zvýšiť vojenské výdavky svojej krajiny na vyše tri percentá HDP. Litovský prezident vyhlásil, že inšpiráciou pre Vilnius je poľská snaha posilniť obranné kapacity.

18:07

Sociálna sieť X sa zaviazala, že prestane so zberom osobných údajov európskych používateľov na učenie svojho programu umelej inteligencie. V stredu o tom informovala írska Komisia pre ochranu osobných údajov (DPC).

18:06

Izraelský opozičný líder Jair Lapid vyzval v stredu vedenie krajiny na dosiahnutie dohody s palestínskym militantným hnutím Hamas s cieľom ukončiť vojnu v Pásme Gazy a oslobodiť rukojemníkov, ktorých militanti stále zadržiavajú.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke parajazdkyňa Lucia Vladovičová suťaží v paradrezúre na XVII. paralympijských hrách 2024 v Paríži

Autor: TASR/SPV/Roman Benický

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali