Svet 3. novembra 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Milan Kapusta)
Karcinogénnosť tzv. červeného mäsa
Správa, ktorú v pondelok (26.10.) zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), vyvolala mnohé diskusie. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) totiž publikovala závery o karcinogénnosti tzv. červeného mäsa a výrobkov zo spracovaného mäsa. Závery agentúry sú výsledkom spracovania viac ako 800 štúdií v danej oblasti.
Agentúra zároveň spresnila, že k červenému mäsu začleňuje všetky druhy svalového mäsa z cicavcov ako hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie, baranie, konské či kozie mäso. Za spracované mäso IARC považuje mäso upravené solením, fermentáciou, údením alebo iných procesmi, napríklad údeniny ako párky a šunka, sušené mäso či mäso v konzerve.
Údeniny sú teda aktuálne zaradené medzi najviac rizikové produkty, ku ktorým patrí azbest či tabak. Čoho všetkého by sme sa mali ešte báť? Na karcinogénný zoznam patrí až 116 produktov. Portál tn.cz zverejnil 55 z nich.
Medzi najnebezpečnejšie karcinogénne produkty či aktivity teda patrí:
Fajčenie tabaku
Pasívne fajčenie
Pitie alkoholu
Droga Fenacetín
Azbest
Umelé žiarenia, soláriá
UV-žiarenie
Dýchanie splodín z výfukov
Obuvnícka výroba
Výroba nábytku a truhliarstvo
Čistenie elektroniky
Profesia maliar
Farba na textil a vlasy
Arsenid gallitý – mikrovlnky, infračervené žiarenie, lasery
Žltačka typu B a C
HIV