Igor Korotčenko o tom, prečo USA znova zaútočili v Sýrii

❚❚

Moskva/Damask 20. mája 2017 (HSP/Pravda/Foto:TASR/AP-Khalid Mohammed)

 

Portál Pravda publikoval informácie ruského analytika Igora Korotčenka o tom, prečo USA v Sýrii znova letecky zaútočili. USA zaútočilo 18. 5. 2017 na kolónu proiránskych jednotiek, ktoré neboli súčasťou regulérnej sýrskej armády (5 tankov, niekoľko pickupov a niekoľko desiatok vojakov)

Ilustračné foto

Američania uviedli, že kolóna smerovala do oblasti, v ktorej operovali špeciálne jednotky USA (tie operujú v Sýrii bez pozvania legitímnej sýrskej vlády a bez mandátu OSN). Američania sa obávali, že proiránska kolóna môže ohroziť členov amerických špeciálnych síl.

.

Igor Korotčenko uviedol, že úder Američanov netreba vnímať ako hrozbu mierovým rozhovorom v Ženeve a Astane. Z americkej strany išlo podľa jeho slov len o to, aby zabezpečili príslušníkov svojich špeciálnych síl, ktorí operovali v regióne a ktorí by v prípade vojenského stretu s proiránskymi jednotkami utrpeli ťažké straty. Napriek tomu však uviedol, že tento útok je v rozpore v rozpore s medzinárodným právom a princípmi OSN.

Legitímna sýrska vláda odsúdila americký letecký útok na proiránsky konvoj.

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:28

Britsko-amerického influencera Andrewa Tatea a jeho brata Tristana opäť zadržali v Rumunsku, kde sú okrem iného obvinení z obchodovania s ľuďmi, znásilnenia a založenia zločineckej skupiny.

20:27

Polícia v ruskom meste Petrohrad zadržala izraelsko-kanadského automobilového pretekára, ktorý je v Spojených štátoch stíhaný pre podozrenia z miliónového podvodu na investoroch. V stredu o tom informoval petrohradský súd.

20:15

Ruská tenistka Anastasia Potapovová suverénne postúpila do semifinále dvojhry na turnaji WTA 250 v americkom Clevelande. Piata nasadená hráčka si vo štvrťfinále poradila Rumunkou Anou Bogdanovou hladko 6:2, 6:1.

20:03

Poľský prezident Andzej Duda a indický premiér Naréndra Módí vo štvrtok na stretnutí v paláci Belweder vo Varšave rokovali o ruskej vojne na Ukrajine a jej dôsledkoch pre celý svet, uviedla kancelária poľského prezidenta. Témou rokovania bola aj bilaterálna spolupráca Poľska a Indie.

20:00

Venezuelský najvyšší súd, ktorý je podľa pozorovateľov oddaný tamojšej vláde, vo štvrtok potvrdil víťazstvo úradujúcej hlavy štátu Nicolása Madura v sporných prezidentských voľbách. Opozícia ich považuje za zmanipulované a za víťaza označuje svojho kandidáta Edmunda Gonzáleza Urrutiu.

19:58

Bangladéšska dočasná vláda vo štvrtok zrušila diplomatický pas bývalej premiérke Hasíne Vadžídovej, ktorá začiatkom augusta podala demisiu a utiekla z krajiny po násilných protestoch. Tamojšie ministerstvo vnútra zrušilo aj pasy bývalých ministrov jej vlády a bývalých poslancov, ktorí už nie sú vo svojich funkciách.

19:50

Pred dublinský súd sa vo štvrtok postavil 61-ročný muž zadržaný v súvislosti s bombovým útokom Írskej republikánskej armády (IRA), pri ktorom v roku 1982 zahynuli traja severoírski policajti.

18:24

Cesta II/536 v Spišskej Novej Vsi pri Embracu je kvôli dokumentovaniu dopravnej nehody momentálne úplne uzavretá. Košická krajská polícia na sociálnej sieti informuje, že dopravu odkláňa v obci Odorín na Markušovce. “Zvýšte opatrnosť a rešpektujte pokyny policajtov na mieste,” doplnila.

18:07

Do Británie prišlo na lodiach cez Lamanšský prieliv v prvej polovici roka 2024 rekordné množstvo migrantov. Avšak počet prisťahovalcov z oblasti zdravotníctva a študentov klesol, ukázali vo štvrtok oficiálne údaje Spojeného kráľovstva.

18:02

Ukrajinské sily zaútočili vo štvrtok v prístave Kavkaz v ruskom Krasnodarskom kraji na železničný trajekt určený na prevoz palivových cisterien. Na mieste vypukol požiar.

17:53

Rusko a Čína sa dohodli na posilnení spolupráce v oblasti prieskumu, ťažby, spracovania a prepravy ropy a iných nerastných surovín, ako aj na prehĺbení partnerstva v oblasti jadrovej energie, uviedli vo štvrtok v spoločnom komuniké ruský premiér Michail Mišustin a čínsky predseda vlády Li Čchiang.

17:46

Očakáva sa, že predseda Novej flámskej aliancie (N-VA) Bart De Wever vo štvrtok večer kráľovi Filipovi predloží správu o pokroku pri zostavovaní novej koaličnej federálnej vlády. Krátko popoludní však ešte nebolo isté, či bude mať pre kráľa pozitívne správy.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia v nafukovacích kolesách sa plavia po chladnej rieke Comal, keď teploty v južnom Texase extrémne hodnoty

Autor: TASR/AP-Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Peter Lipták

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali