Grécka vláda chce spolupracovať s BRICS

❚❚

Grécko 18. marca 2015 (HSP-Silvia Izquierdo)

 

Grécko dúfa v intenzívnejšie vzťahy s BRICS ako celkom, ale aj s každou z týchto krajín jednotlivo

Nová grécka vláda chce rozšíriť svoju spolupráci s krajinami BRICS. Ide o súčasť stratégie vládnucej koalície Syriza. V rozhovore pre agentúru Sputnik to uviedol námestník gréckeho ministra obrany Kostas Isichos.

.

„Naša vláda sa snaží rozširovať mnohostrannú medzinárodnú spoluprácu, pričom nie len v rámci Európskej únie, ale aj za jej hranicami. Preto pokladáme za našich dôležitých partnerov nielen Nemecko, ale i Rusko a USA… okrem toho by sme chceli zdôrazniť, že súčasťou našej stratégie je rozšírenie našej spolupráce s krajinami BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika),“ uviedol Isichos.

Námestník ministra obrany tiež dúfa, že BRICS bude hrať rozhodujúcu úlohu pri zaistení stability a mieru v multipolárnom svete.

.

Isichos zároveň pre agentúru Sputnik dodal, že Grécko dúfa v intenzívnejšie vzťahy s BRICS ako celkom, ale aj s každou z týchto krajín jednotlivo.

 

Spolupráca karibských štátov

V decembri minulého roka vyjadrili zámer spolupracovať so zoskupením BRICS aj krajiny Caricom (obchodno-ekonomické spoločenstvo krajín Karibskej oblasti).

Do spoločenstva Caricom patria Antigua a Barbuda, Bahamy, Barbados, Belize, Dominika, Grenada, Guyana, Haiti, Jamajka, Montserrat, Svätý Krištof a Nevis, Svätá Lucia, Svätý Vincent a Grenadíny, Surinam a Trinidad a -Tobago.

.

Počas otváracieho prejavu samitu Caricom + Kuba Raúl Castro uviedol, že „výzvy 21. storočia nútia krajiny bloku zjednotiť sa, aby spolu dokázali čeliť prírodným katastrofám, zmenám klímy a aby vytvorili program rozvoja po roku 2015, hlavne s prihliadnutím na to, aby dokázali odolávať mechanizmom nadvlády, ktoré sú späté so svetovým finančným systémom.“

 

BRICS

Skupina BRICS, ktorú tvorí päť krajín, bola založená v roku 2010. V tom čase sa Juhoafrická republika pripojila ku skupine štátov – Brazília, Rusko, India a Čína – ktoré boli známe ako skupina BRIC.

V účastníckych krajinách BRICS žije 40 percent obyvateľov planéty. Tieto štáty vlastnia obrovské prírodné zdroje, majú pripravenú priemyselnú základňu a odborné kádre, ako aj vytvárajú skoro 30 percent svetového HDP, zverejnila Russia Today.

.

ru

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:52

Maďarské ozbrojené sily oficiálne prevzali prvé taktické dopravné lietadlo Embraer KC-390, ktoré podľa servera magyarnemzet.hu priletelo v stredu dopoludnia z Brazílie na vojenskú leteckú základňu v Kecskeméte.

12:52

Muž, ktorý sa vo štvrtok neďaleko izraelského konzulátu v Mníchove dostal do prestrelky s políciou, je mŕtvy. Oznámil to bavorský minister vnútra Joachim Herrmann s tým, že totožnosť ozbrojeného muža musia ešte objasniť, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Policajti zasahovali v centre Mníchova na základe hlásenia o mužovi s dlhou strelnou zbraňou. Podozrivý muž podľa ministra na príslušníkov polície začal strieľať a oni streľbu opätovali. Nikto ďalší pri incidente neutrpel zranenia.

 

12:38

Hlavným zdrojom ekonomického rastu na Slovensku by aj v druhej polovici roka mala ostávať domáca spotreba podporená nižšou infláciou, napätým trhom práce a najmä pretrvávajúcim rastom reálnych miezd. Uviedol to Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank, v komentári k údajom o hrubom domácom produkte (HDP) v 2. štvrťroku 2024, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

12:38

Ruským firmám sa napriek sankciám Európskej únie (EÚ) podarilo získať náhradné diely pre dvadsaťpäťročné stroje ASML na výrobu čipov v rokoch 2022 až 2023 na sekundárnych trhoch. Uviedli to vo štvrtok holandské noviny Trouw s odvolaním sa na ruské colné dokumenty.

12:28

Slovenská republika patrí medzi európske krajiny s najvyššou koncentráciou na poistnom trhu. Tri najväčšie poisťovne v roku 2022 zaberali 85 % trhu v životnom poistení. V neživotnom poistení to bolo 79 %. V aktuálnom prehľade ekonomického diania na to poukázal Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA).

12:18

Najmenej šesť Palestínčanov zomrelo a traja utrpeli zranenia pri izraelskom útoku na vozidlo v meste Túbás na Západnom brehu Jordánu. Oznámilo to vo štvrtok palestínske ministerstvo zdravotníctva a Červený kríž.

12:07

K juhočínskemu pobrežiu smeruje vo štvrtok silný tajfún Jagi, ktorý sprevádza vietor s rýchlosťou 210 kilometrov za hodinu. Podľa meteorológov by mohlo ísť o najsilnejšiu búrku v krajine za posledné roky.

12:06

Predaj nových áut v Británii v auguste 2024 medziročne klesol. Ukázali to vo štvrtok údaje britského Združenia výrobcov a predajcov áut (SMMT).

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber hrozna pri obci Malá Tŕňa v okrese Trebišov

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali