Nové Zámky 1. decembra (TASR) – Čertove pilulky, viedenské kokardy i pivná špongia nemohli v minulosti chýbať na stoloch zemianskych rodín žijúcich na juhozápade Slovenska. Sladké dezerty zo starých archívov rodín Komáromy a Bogyó zozbierali Renata Geseová a Alena Gajdošová. Ich dvojjazyčná slovensko-maďarská kniha Sladké recepty z uhorských kaštieľov a kúrií sa dostala na pulty predajní v polovici novembra tohto roka.
Farebná kniha ponúka bohatý výber sladkých receptov nielen na vynikajúce koláče, zákusky, múčniky a múčne jedlá, torty a dezerty, ale aj na slané pečivo, chuťovky a sladké krémy. Zostavovateľkám sa podarilo zozbierať recepty pochádzajúce z archívov zemianskych rodín južného Slovenska. Okrem samotných osvedčených receptov na domácu prípravu ponúka kniha aj podrobne opísaný návod, ktorý pri príprave vedie krok za krokom aj menej skúsených cukrárov. Kuchárska kniha je doplnená dobovými fotografiami.