EÚ v koncoch: Erdogan neprestáva vydierať Európu s utečencami

❚❚

Ankara 09. novembra 2015 (HSP/DWN/Foto:TASR/AP-Tolga Bozoglu, Pool Photo via AP)

 

Turecký prezident vyvíja na politikov EÚ veľký tlak. Rakúsky minister zahraničných vecí v rozhovore otvorene priznáva, že Erdogan vydiera Európu s utečencami. EÚ chce zaplatiť Erdoganovi, aby zabránil utečencom dostať sa do EÚ násilím. EÚ je naozaj v koncoch

Na snímke vľavo nemecká kancelárka Angela Merkelová a turecký prezident Tayyip Erdogan
Na snímke vľavo nemecká kancelárka Angela Merkelová a turecký prezident Tayyip Erdogan

Rola tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v globálnej politike je jedinečná: Turecko najprv v rozpore s medzinárodným právom bombardovalo pozície Kurdov v severnom Iraku a Sýrii. Nie je jasné, kedy Erdogan ukončil bombardovanie. Tvrdil, že útoky boli namierené proti IS, ale priznal sa k tomu, že cieľom bolo aj PKK. Turecko je krajina NATO a najbližší spojenec Spojených štátov. Ich úloha v Sýrii je veľmi pochybná.

.

Erdogan potom bojoval s kurdskou stranou HDP vo svojej vlastnej krajine. Činnosť nezávislých médií bola zarazená alebo umiestnená pod dohľad. Kurdskí politici boli zatknutí. Vďaka jeho volebnej taktike s cieľom vyvolať strach sa Erdoganovi nedávno podarilo získať absolútnu väčšinu vo voľbách.

Teraz sa Erdogan zameriava na EÚ, ktorú úplne evidentne vydiera s utečencami. Angela Merkelová cestovala ako prosebník do Ankary a Erdoganovi ponúkla jednu miliardu eur, aby si utečencov nechal v Turecku. Merkelová však odišla naprázdno. Turecko chce minimálne tri miliardy – a najmä bezvízový režim a urýchlenú integráciu do EÚ. Okrem toho, ako povedal turecký premiér Ahmed Davutoglu, Turecko odmieta stavať utečenecké tábory.

.

Tento balíček dohody doteraz bežal len na pozadí diania, no nedávno verejne vyšiel najavo. EÚ si nevšímala žiadnu agresívnu akciu tureckého prezidenta Erdogana. Komisár EÚ Günter Oetinger sa dokonca ospravedlnil, že so svojimi nemeckými politickými kolegami hovoril zle o Turecku. Rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz v rozhovore s nemeckým denníkom Frankfurter Allgemeine Zeitung povedal: “Turecko je schopné zastaviť utečencov na ceste do Európskej únie. Turecko môže tento príliv zastaviť v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov, ak bude chcieť.” Turecko však vyžaduje vysokú cenu. Stručne povedané: “Nejde len o finančnú podporu, Turecko nalieha na uvoľnenie vízového režimu a reálne vyhliadky na vstup do EÚ.”

Podľa Kurza je EÚ slabá a čoskoro sa Erdoganovmu tlaku poddá: “Keď sa rozhodneme vstúpiť do spolupráce s Tureckom, potom by sme si mali otvorene povedať, čo všetko sme ochotní spraviť, pretože sme došli na koniec našich kapacít.”

Nemecký denník podotkol aj na fakt, že Turecko s migrantami nezaobchádza v rukavičkách: „Krajina to rieši úplne inak, ako sme zvyknutí v Európe.“ Vzhľadom na to, že “strata kontroly” v rámci EÚ zrejme už značne pokročila, EÚ pravdepodobne bude musieť hodiť svoje humanitárne princípy cez palubu a preniesť sa cez tureckú povahu a riešenie utečeneckej krízy.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:16

Nezadaní zákazníci supermarketov Mercadona skúšajú šťastie v láske pomocou ananásov umiestnených v košíkoch “hore nohami”. Trend sa objavil na sociálnej sieti TikTok.

15:15

Za požiar v obytnej výškovej budove Grenfell Tower v Londýne z roku 2017 s desiatkami obetí je zodpovedná vláda, stavebný priemysel a predovšetkým firmy, ktoré boli zapojené do inštalácie horľavého obkladového materiálu na exteriéri budovy. Vyplýva to zo záverečnej správy o vyšetrovaní požiaru, zverejnenej v stredu.

15:02

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa tento týždeň zúčastní na ekonomickom fóre v severotalianskom Cernobbiu, kde bude v panelovej diskusii hovoriť o budúcnosti Maďarska a Európy. Podľa agentúry MTI to uviedol v stredu hovorca premiéra Bertalan Havasi.

15:01

Izrael podnikol v stredu útoky na ciele militantného hnutia Hizballáh v Libanone po tom, čo boli z tejto krajiny na sever Izraela vypálené desiatky rakiet.

15:01

Čínsky prezident Si Ťin-pching v stredu na bankete v Pekingu prijal viac ako dve desiatky afrických lídrov, ktorí mu na úvod čínsko-afrického summitu (FOCAC) prisľúbili spoluprácu v oblasti infraštruktúry, energetiky a vzdelávania.

14:52

Vianoce sa tento rok vo Venezuele začnú už v októbri, vyhlásil v noci na utorok počas televízneho prenosu venezuelský prezident Nicolás Maduro.

14:40

Rodičia prvákov dostanú aj v tomto roku zvýšený prídavok na dieťa v sume 170 eur. Tento príspevok im bude vyplatený v októbri. Uviedol to na sociálnej sieti minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke parajazdkyňa Lucia Vladovičová suťaží v paradrezúre na XVII. paralympijských hrách 2024 v Paríži

Autor: TASR/SPV/Roman Benický

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali