Die Welt vysvetlil, ako ohrozuje Európu pokles cien ropy

❚❚

Berlín 16. decembra 2015 (HSP/sputnik/Foto:TASR/AP-Hasan Jamali)

 

Cena pohonných látok prvýkrát klesla pod jedno euro za liter a pokles cien pokračuje zrýchleným tempom. Takáto situácia môže byť nebezpečná nielen pre krajiny produkujúce ropu, ale aj pre európske štáty, dokonca aj tak ekonomicky stabilné ako Nemecko, píše Die Welt

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Po prvé, najmenej stabilné štáty ako Nigéria, Malajzia a Kolumbia budú nútené prudko znížiť štátne výdavky v súvislosti s nízkymi cenami ropy, čo môže priviesť k zostrenie protestov a nepokojov. Takéto situácie často končí rozpadom štátu a to znamená novými prúdmi utečencov, poznamenáva Die Welt.

.

Po druhé, európske krajiny sa teraz v mnohom orientujú na ťažbu z bridlíc, ktorá sa v súčasných podmienkach môže stať veľmi nevýhodnú. Nové vrty sa nebudú otvárať a v najbližšej dobe môže odvetvie skrachovať, čo vyvolá šokovú reakciu trhu a v budúcnosti spôsobí prudký pokles cien, zdôrazňuje autor článku.

Koniec boomu ťažby z bridlíc bude mať nepríjemné následky aj pre finančný trh, keďže projekty na hľadanie a organizáciu novej ťažby patria k takzvaným vysoko výnosným obligáciám. Niektorí výrobcovia pohonných látok z bridlíc už zbankrotovali, a ak sa situácia nezmení, môže byť narušená rovnováha v bankovom sektore, nehľadiac na to, že finančná kríza bola nedávno čiastočne prekonaná.

.

Okrem toho zníženie cien za ropu nevyhnutne ovplyvňuje úroveň inflácie a vedie k rastu národného dlhu. Európska centrálna banka každý mesiac nakupuje cenné papiere v sume 60 miliárd euro a takým spôsobom čerpá peniaze zo systému, čo vo výsledku privádza k oslabeniu európskej meny, uzatvára vydanie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:02

Silnejším mesiacom z pohľadu návštevnosti na Liptove počas tohtoročného leta bol august. Hitom sezóny boli opäť pobyty pri vode, najmä vo vodných parkoch, a tiež pri Liptovskej Mare. Vysoké teploty ťahali ľudí i na hory.

11:00

Nemecký minister práce a sociálnych vecí Hubertus Heil v stredu vyzval automobilovú skupinu Volkswagen, aby napriek úsporným opatreniam nezatvárala svoje domáce závody. Predstavenstvo, zamestnanecké rady a odbory musia nájsť rozumné riešenia, povedal Heil.

10:45

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol a novozélandský premiér Christopher Luxon v stredu na schôdzke v Soule odsúdili severokórejský jadrový program a ruskú inváziu na Ukrajinu.

Christopher Luxon a Jun Sok-jol
Novozélandský premiér Christopher Luxon (vľavo) a juhokórejský prezident Jun Sok-jol pózujú počas stretnutia v Soule v stredu 4. septembra 2024
10:32

Pri stredajšej streľbe v škole neďaleko Štokholmu útočník postrelil tínedžera, oznámila švédska polícia. Podozrivého zadržali, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters a vyhlásenia polície.

Zranenú osobu previezla sanitka do nemocnice. Rozsah zranení nie je bezprostredne známy. Podľa vyhlásenia polície však bola osoba po príchode na miesto pri vedomí a schopná komunikovať.

10:31

Dánska polícia zadržala švédsku aktivistku Gretu Thunbergovú v Kodani na proteste proti vojne v Pásme Gazy. Informoval o tom hovorca skupiny Študenti proti okupácii, ktorá demonštráciu organizovala.

10:31

Technici hongkonskej leteckej spoločnosti Cathay Pacific v stredu pokračovali v kontrole motorov lietadiel A350. V pondelok musela spoločnosť uzemniť všetkých 48 lietadiel tohto typu, pretože let smerujúci do Zürichu sa vrátil do Hongkongu pre “poruchu komponentu motora”.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke parajazdkyňa Lucia Vladovičová suťaží v paradrezúre na XVII. paralympijských hrách 2024 v Paríži

Autor: TASR/SPV/Roman Benický

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Milan Šupa

Peter Lipták

René Pavlík

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali