Dánsko a Nórsko sa chystajú sprísniť azylovú legislatívu

❚❚

Kodaň/Oslo 11. novembra 2015 (TASR/HSP)

 

Prílev značného počtu migrantov núti aj severské krajiny Dánsko a Nórsko k zmene súčasnej azylovej legislatívy

Dánsky premiér Lars Lokke Rasmussen prezentoval dnes štvorbodový príslušný plán, v zmysle ktorého sa v budúcnosti obmedzí počet zlučovaných rodín, skráti obdobie, v ktorom budú mať žiadatelia o azyl povolenie na pobyt v krajine a zníži objem pomoci pre žiadateľov o azyl. Všetci odmietnutí žiadatelia budú navyše musieť rátať s neodkladným vyhostením z krajiny, informovala tlačová agentúra DPA.

.

“Dánsko nemôže zostať otvorené pre každého,” zdôraznil predseda vlády tejto severskej krajiny a dodal, že vysoký počet utečencov ovplyvňuje aj možnosť ich integrácie do spoločnosti. Do krajiny s 5,5 miliónmi obyvateľov prišlo iba v uplynulom týždni viac ako 10.000 žiadateľov o azyl.

Nórska premiérka Erna Solbergová predloží v piatok do parlamentu v hlavnom meste krajiny Oslo návrh balíka, obsahujúceho 15 opatrení, ktoré v podstate korešpondujú s avizovanými krokmi Dánska. Nórsko, ktoré má 4,7 milióna obyvateľov, chce predovšetkým dosiahnuť, aby žiadateľov o azyl, ktorí prišli do krajiny z Ruskej federácie, bolo možné v čo najkratšom čase vyhostiť.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:57

Útoky na stovky škôl v Česku aj na Slovensku prostredníctvom výhražných e-mailov s oznámením, že je v nich umiestnená výbušnina, sú podľa českého ministra vnútra Víta Rakušana zamerané na vnášanie strachu do spoločnosti. Polícia podľa jeho slov pracuje s viacerými vyšetrovacími verziami. Situáciou sa v stredu zaoberala česká vláda.

16:55

Spoločnosť Chemes po vyhlásení konkurzu pokračuje v plnohodnotných dodávkach tepla a teplej úžitkovej vody do mesta Humenné. Zároveň zabezpečuje dodávku energií aj partnerom v priemyselnom parku Chemes.

16:48

V rámci letnej kontrolnej akcie “Horúce leto 3” zrealizovala finančná správa doteraz takmer 1950 kontrol. Z výsledkov vyplýva, že približne 41 % prevádzok si neplní povinnosť vydávať pokladničné doklady. Daniari od začiatku akcie udelili pokuty vo výške 224.300 eur. Informoval o tom v stredu hovorca FS Daniel Súkup.

16:48

Protimonopolný úrad (PMÚ) SR schválil koncentráciu spočívajúcu v získaní kontroly podnikateľa Víťazoslava Morica nad spoločnosťami ŽOS Vrútky, ŽOS-EKO, ŽOS-MEDIKA a ŽOS TRADING. PMÚ o tom informoval v stredu.

16:44

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v súvislosti s možnou dodávkou amerických rakiet dlhého doletu na Ukrajinu varoval USA, že nemajú brať “červené čiary” Ruska v oblasti bezpečnosti na ľahkú váhu a robiť si z nich žarty.

16:29

Desať hasičských áut a 70 hasičov nasadili v stredu na likvidáciu požiaru výškovej obytnej budovy vo štvrti Catford ležiacej na juhovýchode Londýna.

16:02

Podpredseda srbskej vlády Aleksandar Vulin v stredu na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vo Vladivostoku vyhlásil, že Srbsko je spojencom Ruska a nikdy nevstúpi do NATO.

Vulin Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a srbský podpredseda vlády Aleksandar Vulin počas Východného ekonomického fóra v ruskom meste Vladivostok 4. septembra 2024
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke parajazdkyňa Lucia Vladovičová suťaží v paradrezúre na XVII. paralympijských hrách 2024 v Paríži

Autor: TASR/SPV/Roman Benický

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali