Čínske rakety vystrašili Washington: Čína celému svetu ukázala svoje jadrové zúbky

❚❚

Peking 11. marca 2015 (HSP/zveda/Foto:zveda)

 

V súčasnej dobe Čínsky jadrový potenciál nie je až taký veľký ako Ruský alebo jadrová sila Spojených štátov. Podľa analytikov sa Čína čoskoro môže ocitnúť na treťom mieste zoznamu svetových jadrových veľmocí po Rusku a Spojených štátoch, pričom predbehne Francúzsko

Peking testoval prvú medzikontinentálnu balistickú raketu odpaľovanú z mobilného zariadenia – bojová hlavica, ktorej štart je komplikované odhaliť je spôsobilá zasiahnuť Spojené štáty. Podľa analytikov Čína môže čoskoro zaujať tretie miesto na zozname svetových jadrových veľmocí po Rusku a Spojených štátoch, predbehnúc Francúzsko.

.
Peking testoval prvú medzikontinentálnu balistickú raketu na mobilnej plošine - bojová hlavica, ktorej štart je komplikované odhaliť

“Po prvýkrát v histórii sa čínsky jadrový arzenál stane nezraniteľný voči prvému úderu.” Takéto hodnotenie straší Pentagon a radikálne mení postoj Spojených štátov k čínskemu jadrovému programu, takéto stanovisko urobil veliteľ amerických strategických síl admirál Cecil Haney, vystupujúc pred členmi Výboru Kongresu pre ozbrojené sily. Vojenský veliteľ povedal, že Čína testuje novú mobilnú medzikontinentálnu balistickú raketu na pevné palivo vybavenú niekoľkými samostatne navádzanými bojovými hlavicami.

S najväčšou pravdepodobnosťou mal admirál na mysli novú verziu medzikontinentálnej balistickej strely DF-31B s doletom 11 200 km, ktorej testy boli uskutočnené 25. septembra minulého roku. 19. februára tohto roku sa na čínskom internete objavili fotky na ktorých na 16 kolesových ťahačoch na korbe ktorých, ako je to aj v prípade ruského systému “Topol-M” a “Yars” bol umiestnený kontajner s raketou. Podľa čínskych zdrojov, mobilné odpaľovacie zariadenie vyrába Taian. Spoločnosť tiež vyrába vypúšťacie zariadenia pre DF-41 ICBM, ktoré majú dolet 11 000 až 12 000 kilometrov.  Rakety sú vyrobené Čínskou korporáciou pre letecko-kozmickú vedu a techniku (China Aerospace Science and Technology Corporation – CASC).

.

V súčasnej dobe Čínsky jadrový potenciál nie je až tak veľký ako ruský alebo americký. Skladá sa zo 60 pozemných mobilných komlexov na pevné palivo DF-21 (obdoba sovietskeho systému RSD-10 Pionier) a z 20 až 30 DF-31 ICBM / 31A (obdoba Ruskej RS-12 Topol). Predpokladá sa, že po úspešnom teste DF-31B do roku 2015 celkový počet komplexov mobilných raketových systémov v Číne dosiahne 130-140 jednotiek. V blízkej budúcnosti ho môžu doplniť o ďalšiu sadu DF-41 pričom pri tejto úprave bude raketa schopná prekonať vzdialenosť 14 tisíc kilometrov a niesť so sebou 6-10 samostatne navádzaných jadrových hlavíc. V dôsledku toho čínsky jadrový arzenál bude pozostávať z 200 až 240 jadrových hlavíc, čo ho posunie na tretie miesto medzi jadrovými mocnosťami, na ktorom je momentálne Francúzsko, za Spojené štáty a Rusko.

jf 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:01

Ukrajinský parlament vo štvrtok vymenoval Andrija Sybihu za ministra zahraničných vecí. Ukrajinský parlament predtým schválil demisiu Dmytra Kulebu. K výmene na poste šéfa ukrajinskej diplomacie dochádza v rámci reorganizácie vlády nariadenej prezidentom Volodymyrom Zelenským, podľa ktorého potrebuje krajina “novú energiu” v kľúčovom momente vojny proti Rusku.

14:00

Notár z členskej krajiny EÚ neporušuje sankcie voči Rusku, keď osvedčuje predaj nehnuteľnosti, ktorá patrí ruskej spoločnosti nezapísanej na sankčnom zozname Únie. Upozornil na to vo štvrtok Súdny dvor EÚ.

13:59

Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že do Konžskej demokratickej republiky (KDR) smeruje takmer 100.000 dávok vakcíny proti opičím kiahňam (mpox) a pôjde vôbec o prvé dodávky tejto vakcíny do krajiny.

13:54

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vymenoval za premiéra bývalého eurokomisára a hlavného vyjednávača Európskej únie pre brexit Michela Barniera. Poveril ho zostavením novej vlády.

13:25

Pápež František vo štvrtok počas omše na štadióne pod holým nebom v Jakarte vyzval katolíkov, aby sa v posolstve o náboženskej jednote spojili s ľuďmi iných vierovyznaní.

Pápež František
Pápež František (vľavo) požehnáva muža počas stretnutia s charitatívnymi organizáciami v sídle Indonézskej biskupskej konferencie v Jakarte 5. septembra 2024
13:12

Európska komisia (EK) vo štvrtok v mene EÚ podpísala Rámcový dohovor Rady Európy (RE) o umelej inteligencii. Dohovor je prvou právne záväznou medzinárodnou dohodou o umelej inteligencii a je plne v súlade so zákonom EÚ o umelej inteligencii.

13:11

Odborový zväz IG Metall chce čo najskôr rokovať s automobilkou Volkswagen o jej nových plánoch znižovania nákladov. Aby sa zabránilo prepúšťaniu, do úvahy prichádza aj zavedenie štvordňového pracovného týždňa pre všetkých zamestnancov rovnomennej hlavnej značky, oznámil zväz v stredu.

13:11

Silná korekcia spotreby z úvodu roka sa, zdá sa, postupne vyčerpáva a ďalší rast tržieb už bude odzrkadľovať pomalší ekonomický rast aj príjmy domácností. Uviedol to Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank, v komentári k údajom o júlových tržbách maloobchodu, ktoré vo štvrtok zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber hrozna pri obci Malá Tŕňa v okrese Trebišov

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali