Bývalý veľvyslanec USA varoval Veľkú Britániu pred znížením výdavkov určených na obranu

❚❚

Veľká Británia 8. apríla 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Nabil al-Jurani)

 

Zraniteľná Veľká Británia?

Bývalý veľvyslanec Spojených štátov v Spojenom kráľovstve varoval Britániu pred znížením výdavkov určených na obranu. Informáciu zverejnila Press TV.

.
Britský vojak bozkáva vlajku Veľkej Británie

John Bolton, ktorý je aktuálne hlavným hovorcom republikánov v oblasti zahraničných vecí uviedol, že akékoľvek ďalšie škrty výdavkov na obranu by mohli Veľkú Britániu učiniť oveľa vojensky zraniteľnejšou, a zároveň by mohli vyslať signál potenciálnym nepriateľom, že Západ oslabil v odhodlaní brániť sa.

Zároveň varoval, že znižovanie výdavkov na obranu by mohlo ovplyvniť aj budúce koaličné operácie so Spojenými štátmi.

.

„Pokles britských výdavkov na obranu je veľmi znepokojujúci,“ uviedol Bolton v rozhovore pre The Daily Telegraph. Bolton preto vyzval vládu, ktorá vzíde po britských voľbách, aby ozbrojeným silám poskytla 2 percentá HDP.

Bolton tiež uviedol, že v časoch kedy Západ čelí rastúcim hrozbám z krajín, ako sú Rusko a Čína, rovnako aj hrozbe militantov Islamského štátu pôsobiacich na blízkom východe, je dôležité, aby sa Veľká Británia podieľala na budúcich koaličných operáciách spolu so Spojenými štátmi.

Slová Boltona prichádzajú ako reakcia na vyhlásenia britského premiéra Davida Camerona, ktorý odmieta dodržať formálny záväzok poskytnúť 2 percentá HDP na obranu, ktorú vyžaduje členstvo v NATO.

Podľa informácií Press TV nedávne odhady naznačujú, že príspevky Veľkej Británie by sa mohli pohybovať vo výške 1,7 percenta HDP.

 

.

Americká túžba

Politický komentátor Rodney Shakespeare, ktorý sa aktuálne nachádza v Londýne, uviedol, že John Bolton je sionistický vojnový štváč. Svojimi slovami podľa neho potvrdil americkú túžbu ovládnuť vojensky, ekonomicky, politicky a ďalšími spôsobmi celý svet.

NATO podľa Shakespeareho vzniklo ako obranná organizácia. Avšak, pokiaľ ide o Ukrajinu je aliancia aktuálne jedným z agresorov.

V reakcii na slová Boltona ohľadom budúcich koaličných operácii uviedol, že USA bez spojencov dlho nevydržia.

ru

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:07

Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v júli 2024 vzrástli, už druhý mesiac po sebe. To prekvapilo analytikov, ktorí očakávali ich pokles. Prispeli k tomu najmä objednávky na dopravné zariadenia. Ukázali to vo štvrtok údaje spolkového štatistického úradu Destatis.

09:07

Zmeny, ako napríklad nová adresa či telefónne číslo, by mali klienti hlásiť svojej poisťovni. Viaceré z nich môžu mať vplyv na samotnú výšku poistného a zároveň môžu znemožňovať pracovníkom poisťovne skontaktovať sa so zákazníkmi, uviedla ČSOB Poisťovňa.

08:38

Letecká spoločnosť Ryanair navrhuje limit dvoch alkoholických nápojov pre cestujúceho na letiskách. Chce tým obmedziť násilné správanie opitých pasažierov počas letov, najmä keď alkohol zmiešali s inými látkami, uviedol výkonný riaditeľ Ryanairu Michael O’Leary.

08:26

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa vo štvrtok zaviazal, že zintenzívni čínsku podporu Afrike, najrýchlejšie rastúcemu kontinentu, s novým finančným balíkom vo výške viac ako 45 miliárd eur a s pomocou ďalších iniciatív v oblasti infraštruktúry. To by malo viesť k vytvoreniu najmenej jedného milióna pracovných miest.

08:23

Nedávny požiar vo veľkej moskovskej rafinérii nepovedie k nedostatku paliva v regióne, keďže dočasné prerušenie dodávok vykompenzuje produkcia z iných rafinérií. Oznámila to vo štvrtok tlačová agentúra Interfax s odvolaním sa na ruského ministra energetiky Sergeja Civiľova.

08:01

Európska únia, Spojené kráľovstvo aj USA vo štvrtok zrejme podpíšu prvú právne záväznú medzinárodnú zmluvu o využívaní umelej inteligencie. Informoval o tom denník The Financial Times.

08:00

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne zvýšili po páde na niekoľkomesačné minimá v predchádzajúcom dni. Podporila ich správa, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ môžu odložiť plánované zvýšenie ťažby na budúci mesiac, a tiež pokles zásoby komodity v USA minulý týždeň. Zisky z ropy sú ale obmedzené pre pretrvávajúce obavy z oslabenia globálneho dopytu.

08:00

Belgické federálne ministerstvo zahraničných vecí v stredu potvrdilo, že traja ukrajinskí vojaci s vážnymi popáleninami boli prijatí na liečbu do vojenskej nemocnice kráľovnej Astrid.

07:43

Kolumbijský prezident Gustavo Petro v stredu požiadal generálnu prokuratúru, aby preverila nákup špionážneho softvéru Pegasus za 11 miliónov dolárov. Podľa neho mohol byť za predchádzajúcej vlády použitý na sledovanie opozičných politikov, v noci na štvrtok o tom informovala agentúra Reuters.

07:32

Desiatky afrických lídrov sa zišli do Pekingu na africko-čínsky summit, ktorý vo štvrtok otvoril čínsky prezident Si Ťin-pching. Vo svojom prejave Si navrhol, aby africké štáty svoje diplomatické styky s Čínou povýšili na strategickú úroveň.

07:32

Poslanecký klub vládnej strany Sluha ľudu v ukrajinskom parlamente navrhuje na post ministra zahraničných vecí Ukrajiny Andrija Sybihu, ktorý doteraz zastával funkciu prvého námestníka odstupujúceho šéfa diplomacie Dmytra Kulebu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber hrozna pri obci Malá Tŕňa v okrese Trebišov

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali