Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond pricestoval na Kubu

❚❚

Havana 29. apríla 2016 (TASR)

 

Philip Hammond sa zúčastní série stretnutí

Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond pricestoval vo štvrtok večer na návštevu Kuby. Ide o prvú cestu šéfa britskej diplomacie do Havany od roku 1959, keď na Kube prebehla komunistická revolúcia. Informoval o tom dnes webový portál denníka The Guardian.

.
Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond (vľavo) a jeho kubánsky rezortný kolega Bruno Rodríguez si podávajú ruky počas stretnutia v Havane
Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond (vľavo) a jeho kubánsky rezortný kolega Bruno Rodríguez si podávajú ruky počas stretnutia v Havane

Hammond sa zúčastní série stretnutí, na ktorých bude s tamojšími predstaviteľmi rokovať o spoločenských a ekonomických zmenách, ale aj o dodržiavaní ľudských práv či boji proti vírusu zika. Podpíše i dohody o spolupráci medzi oboma krajinami v oblasti energetiky, kultúry a vzdelávania.

“Británia a Kuba majú síce veľmi odlišný pohľad na svet a spôsob vládnutia, Havana však vstupuje do éry význačných spoločenských a hospodárskych zmien. Preto sa teším, že môžem kubánskej vláde i tamojšiemu ľudu predstaviť vôľu Spojeného kráľovstva nadviazať nové vzťahy,” povedal minister.

.

Hammond pricestoval do Havany z Kolumbie, kde svoje turné začal po štátoch Južnej a Strednej Ameriky. Jeho historická návšteva sa uskutočňuje krátko nato, ako Kubu v rámci otepľovania diplomatických vzťahov navštívil aj prezident USA Barack Obama. Išlo o prvú návštevu úradujúceho šéfa Bieleho domu na Kube od roku 1928.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:01

Slovenskí boccisti Tomáš Král, Róbert Mezík a Eliška Jankechová si v utorňajšom programe pripísali v B-skupine kategórie BC1/BC2 na PH v Paríži dve víťazstvá. Dopoludnia zdolali tím Thajska 9:2, podvečer si poradili s Brazíliou 6:5.

19:45

Slovenský miešaný pár Kristína Vozárová a Martin Strehársky zvíťazil v prvom utorkovom zápase D-skupiny kategórie BC4 na PH v Paríži nad tímom Španielska 6:2. V druhom podľahol Thajsku jednoznačne 1:8.

19:18

„Je nám ľúto, ale máme trochu zviazané ruky,“ takto anonymne komentovali mongolské úrady svoje rozhodnutie nezatknúť Putina pre Politico.

Vláda uviedla, že ich krajina je energeticky závislá od Ruska, a preto nemôže rešpektovať rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu.

„Mongolsko dováža 95 % svojich ropných produktov a viac ako 20 % elektrickej energie od našich najbližších susedov, pričom predtým došlo k prerušeniu dodávok z technických dôvodov. Tieto dodávky sú kľúčové pre naše živobytie a existenciu našich ľudí,“ uviedol nemenovaný vládny predstaviteľ.

19:10

Zástupca generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Mircea Geoana v utorok oznámil generálnemu tajomníkovi NATO Jensovi Stoltenbergovi, že od 10. septembra odíde z tejto funkcie.

19:08

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa v otázke vojny na Ukrajine nepridal k väčšine západných krajín, dokonca by sa dalo konštatovať, že stojí na strane opačného tábora. Uviedol to v utorok v rozhovore pre estónsky server news.err.ee tamojší minister zahraničných vecí Margus Tsahkna.

19:07

Predseda Kongresu miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy (RE) Marc Cools v utorok odsúdil ruský raketový útok v ukrajinskom meste Poltava. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bol zasiahnutý vojenský inštitút, tamojšie médiá hovoria aj o zásahu zdravotníckeho zariadenia.

19:07

Na 33 miestach v Česku, kde sa teplota meria viac než 30 rokov, v utorok padli teplotné rekordy pre celý september. Rekord pre tento deň zaznamenalo 144 zo 170 staníc. Najteplejšie bolo v Strážnici na južnej Morave, kde meteorológovia namerali viac než 35 stupňov. V utorok to na sociálnej sieti X uviedol Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

19:00

Spojené štáty sú „blízko k dohode“ o dodaní okrídlených riadených striel stredného dlhého doletu typu vzduch-zem AGM-158 JASSM Ukrajine, ktoré by mohli zasiahnuť ciele hlboko vo vnútrozemí Ruska. Konečné rozhodnutie ešte nepadlo, no v prípade súhlasu Kyjev bude musieť počkať niekoľko mesiacov, kým USA vyriešia „technické problémy“ súvisiace s presunom rakiet. Uviedla to v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje v USA, ktoré nechceli byť menované.

18:14

Ceny ropy klesli v utorok o viac než 4 %, pričom cena Brentu skĺzla pod 74 USD za barel (159 litrov). Pod túto hranicu sa tak dostala prvýkrát za takmer deväť mesiacov. Trhy tak reagovali na informácie, že čoskoro by malo dôjsť k vyriešeniu sporov, ktoré spôsobili zastavenie produkcie a vývozu ropy z Líbye.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Vlak odchádza zo stanice Wehrheim pri Frankfurte v Nemecku v hmlisté ráno

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Milan Šupa

Peter Lipták

René Pavlík

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali