Americké zbrane nezachránia Ukrajinu

❚❚

Kyjev 24. septembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Irina Gorbaseva)

 

Kongres USA prijal zákon o umožnení dodávok smrtiacich zbraní na Ukrajinu, no podľa ukrajinského politológa Andreja Zolotareva, riaditeľa centra “Tretí sektor”,  táto pomoc nebude mať výraznejší vplyv na činnosť ukrajinskej armády. Ako píše rusvesna.su, podľa mienky ukrajinského politológa aj tak žiadne dodávky zbraní a munície zo strany USA do konca roka nedorazia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

“Čo potrebuje ukrajinská armáda? M-4 namiesto Kalašnikovov? To nám určite nepomôže. Útočné pušky M-4 získali Gruzínci, a ako sa to prejavilo na bojaschopnosti gruzínskej armády? Alebo nám dodajú protitankové a letecké zbrane, ktorých máme aj tak dostatok? Ukrajinská armáda by potrebovala prostriedky rádioelektronického boja, pomoc pri budovaní a prevádzke komunikačných veliteľských centier, potrebuje letectvo. Je viac ako zrejmé, že tieto zbrane ukrajinská strana nezíska,” uvádza ukrajinský politológ Andrej Zolotarev.

.

Podľa slov Andreja Zolotareva, ukrajinská armáda získala z USA pomoc vo výške 300 miliónov USD. Afganistan získal pomoc vo výške 17 miliárd USD a Izrael ráta s americkou pomocou vo výške 38 miliárd USD. Podľa Zolotareva je to jasný dôkaz, že USA nepovažujú vyzbrojovanie ukrajinskej armády za prioritnú tému.

Zolotarev poukázal aj na to, že ak USA poskytnú Ukrajincom protitankové a protiletecké zbrane, bude potrebné vycvičiť aj dostatok posádok, ktoré budú tieto systémy ovládať, čo nie je jednoduchá záležitosť. Takisto zásobovanie snajperskými puškami je problematické, pretože EÚ blokuje možnosť Ukrajiny reálne získať z územia EÚ snajperské zbrane. Viacerí európski lídri a odborníci sa obávajú situácie, že sa k týmto zbraniam dostanú cez Ukrajinu aj zločinecké kruhy, prípadne teroristi, ktorí by tieto zbrane mohli využiť proti cieľom na území EÚ.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:21

Austrálska polícia oznámila, že v rámci prebiehajúceho protiteroristického vyšetrovania zadržala v utorok v meste Brisbane na východe krajiny “mladú osobu”, ktorú obvinila z pripravovania teroristického útoku. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

08:19

Ceny ropy sa v utorok ráno pohybujú oboma smermi. Komodita je pod tlakom. Vývoj na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy z možného spomalenia dopytu v Číne, ktorá je významným dovozcom ropy a tiež vyhliadky na zvýšenie dodávok od producentov z aliancie OPEC+, čo tlačí ceny nadol. Na strane druhej, zastavenie exportu ropy z Líbye podporuje zase rast cien. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

08:06

Holanďania majú pozitívny postoj k témam súvisiacim so sexuálnym zdravím a sexuálnymi právami. Vyplýva to z prieskumu Holandského centra pre sexualitu Rutgers, na ktorý v pondelok upozornil denník NL Times, informuje spravodajca TASR.

Prieskum naznačil, že takmer všetci obyvatelia Holandska (96 percent) si pred sexom overujú súhlas partnera. Väčšina si myslí, že sexuálna výchova by mala byť povinná na školách (88 percent) a že ženy musia mať možnosť samy si vybrať, či chcú umelé ukončenie tehotenstva (86 percent).

07:28

Český hokejista Filip Zadina bude v novej sezóne pôsobiť vo Švajčiarsku. Dvadsaťštyriročný krídelník podpísal dvojročnú zmluvu s tímom HC Davos v NLA.

07:16

Pápež František pricestoval v utorok do Indonézie, ktorá je jeho prvou zástavkou v rámci 12-dňovej cesty po krajinách juhovýchodnej Ázie a Tichomoria. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Tamojšie ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že návšteva je dôležitá pre všetky náboženské komunity. “Očakáva sa tiež, že návšteva posilní posolstvo tolerancie, jednoty a mieru vo svete,” dodal rezort.

Indonesia Asia Pope pápež František v Indonézii
Na snímke pápež František na invalidnom vozíku si drží čiapku po prílete počas oficiálneho uvítacieho ceremoniálu na medzinárodnom letisku Soekarno-Hatta v Tangerangu na predmestí Jakarty v Indonézii
07:14

Poľská tenistka Iga Swiateková postúpila do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Svetová i nasadená jednotka zdolala v osemfinále šestnátku “pavúka” Rusku Ľudmilu Samsonovovú 6:4, 6:1. V boji o semifinále nastúpi proti turnajovej šestke Američanke Jessicej Pegulovej.

06:43

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok vyhlásil, že palestínski militanti z hnutia Hamas “popravili” šiestich rukojemníkov strelou do zátylku. Ich telá objavila izraelská armáda v noci na nedeľu na juhu Pásma Gazy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Vlak odchádza zo stanice Wehrheim pri Frankfurte v Nemecku v hmlisté ráno

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Milan Šupa

Peter Lipták

René Pavlík

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali